Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας κόστισαν 8,5 δισ. ευρώ

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των Αγώνων της Αθήνας ανήλθε σε 8,5 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε, το ποσό περιλαμβάνει τόσο τις δαπάνες που καλύφθηκαν από το Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και τις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».

Από αυτά, ανέφερε ότι περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, είπε ότι ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία.

Όπως υποστήριξε, το «καθαρό ποσό κόστους» των Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει και παρεμφερή δημόσια έργα, «προς όφελος της κοινωνίας», όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κλπ. Παράλληλα, είπε ότι οι Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα και έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα και έδωσαν δημοσιότητα στη χώρα, για να καταλήξει ότι «συνεπώς από την ανάλυση κόστους- οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία».

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν εννέα χρόνια από τους Αγώνες και πολλές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειδωμένες και απροσπέλαστες για το κοινό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι « έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων», αν και παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό».

Δήλωσε ότι η περαιτέρω αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου συνολικού επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων. Πρόσθεσε ότι η μετολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων «είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που απασχόλησε όλες τις χώρες, όπου διεξήχθησαν Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη και εκείνες που είχαν πλήρες σχέδιο μετολυμπιακής χρήσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα