Οι Νεοϋορκέζοι εκλέγουν δήμαρχο

Οι Νεοϋορκέζοι πηγαίνουν αύριο Τρίτη στις κάλπες, καθώς η θητεία του τωρινού δημάρχου της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ ολοκληρώνεται. Ο πιο πιθανός διάδοχος του Μπλούμπεργκ είναι ο 52χρονος ντε Μπλάζιο που είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανίδα και υπόσχεται μια ριζική αλλαγή και φαίνεται ότι θα συντρίψει το Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζόζεφ Λιότα, έναντι του οποίου έχει προβάδισμα άνω των 40 μονάδων. Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ (8,3 εκατ. κάτοικοι) έχει εξαπλάσιους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους (3,1 εκατ.) απ’ ό,τι Ρεπουμπλικανούς

(491.000), όμως δεν έχει εκλέξει Δημοκρατικό δήμαρχο από το 1989 και τον Ντέιβιντ Ντίνκινς.

Ο Μπλούμπεργκ αρνήθηκε να υποστηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους για τη διαδοχή του. Ωστόσο δεν δίστασε να επικρίνει την εκστρατεία του Μπιλ ντε Μπλάζιο, καταγγέλλοντας το λαϊκισμό του και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ιδέες. Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014. Από την πλευρά του, ο ντε Μπλάζιο κατήγγειλε τις ανισότητες στη Νέα Υόρκη, την πόλη που έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, αλλά το 21% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (30.944 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με το δείκτη της δημαρχίας).

Η Νέα Υόρκη είναι μαζικά Δημοκρατική, πολυφυλετική, λευκή σε ποσοστό 33,3% (πλην των ισπανοφώνων), μαύρη κατά 25,5% , ισπανόφωνη κατά 28,6% και ασιατική κατά 12,7%. Οι ανισότητες είναι εδώ οι πιο έντονες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα