ΟΙ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Οι βαθμοί που θα δείχνει το θερμόμετρο σήμερα ίσως επηρεάσει περισσότερο το εκλογικό αποτέλεσμα απ' ότι τα συνθήματα και τα διλήμματα των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο. Αν η θερμοκρασία στην Αττική ξεπεράσει, όπως προβλέπεται, τους 30 βαθμούς Κελσίου είναι πολύ πιθανό αρκετοί, ιδίως νέοι, να προτιμήσουν να πάνε στις παραλίες παρά στα εκλογικά τμήματα.

Επίσης, αν οι ετεροδημότες δεν έχουν, και μάλλον έτσι είναι, την οικονομική άνεση για να πάνε για δεύτερη φορά σε μια βδομάδα στην επαρχία για να ψηφίσουν

τότε η άδεια τσέπη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος απ' ότι οι γεμισμένες με υποσχέσεις ομιλίες των πολιτικών.

Κρίσιμη, για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, είναι και η συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι ψηφοφόροι στις περιοχές όπου οι δήμαρχοι εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή ή στις περιφέρειες όπου ο νικητής (λόγω της μεγάλης διαφοράς που έχει ο πρώτος ό τον δεύτερο) προεξοφλείται. Θα πάνε ή όχι να ψηφίσουν, στην ευρωκάλπη, οι ψηφοφόροι όσων κομμάτων οι υποψήφιοι είτε εξελέγησαν είτέ τέθηκαν εκτός νυμφώνος;

Ο πρώτος και καθοριστικός λοιπόν λόγος για το τι ψήφους θα πιάσουν σήμερα τα κόμματα είναι η αποχή. Αν αυτή είναι μεγάλη, τότε θα ευνοηθεί η κυβέρνηση. Αν αντίθετα είναι μεγάλη η προσέλευση τότε η τύχη θα κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρομαι στον καιρό της Αττικής επειδή είναι μεγάλη η βαρύτητα του ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα στο Λεκανοπέδιο στη διαμόρφωση του πανελλαδικού τους ποσοστού. Και αναφέρομαι στους ετεροδημότες επειδή οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου είναι προσανατολισμένοι περισσότερο αντικυβερνητικά λόγω του ότι βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση την κρίση.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αντίθετα η νησιωτική και ιδίως η τουριστική Ελλάδα καθώς και ο αγροτικός πληθυσμός φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανοχής στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Κατά τα άλλα και αν λάβουμε υπόψη τις κυλιόμενες μετρήσεις που διενεργήθησαν μέχρι την Παρασκευή και τα αποτελέσματά τους, έστω και με μικρές προσθαφαιρέσεις, δημοσιεύθηκαν πρέπει να εικάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, θα είναι πρώτο κόμμα.

Ποιά ακριβώς θα είναι τα ποσοστά όλων των κομμάτων είναι δύσκολο να το πούμε με βεβαιότητα καθώς μέχρι και την Παρασκευή το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ήταν ασυνήθιστα υψηλό. Ενώ σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις 36 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έφτανε περίπου το 5% τώρα ανέρχεται στο 14%.

Το επιπλέον 10% της αδιευκρίνιστης ψήφου ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος για το ποιά θα είναι η κατάταξη από την τρίτη θέση και κάτω και με τι ποσοστά, αλλά και για το αν θα ζήσουμε κάποια μικρά θρίλερ π.χ. με τη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως με τους ΑΝΕΛ: αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή. Μπορεί να εκλέξουν με άνεση μπορεί η εκλογή να παιχτεί και στην κόψη του ξυραφιού.

Θρίλερ πάντως σίγουρα θα έχουμε. Θα είναι για το δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής όπου κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη...

Keywords
Τυχαία Θέματα