Οι Ευρωπαίοι σταμάτησαν να εμπιστεύονται την Ευρώπη

Η έρευνα έγινε σε έξι μεγαλύτερες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία), οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 των Ευρωπαίων πολιτών, ή αλλιώς τα 350 εκατομμύρια περίπου από τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης παρατηρείται στην Ισπανία με το συντριπτικό 72% των ερωτηθέντων να απαντά πως «τείνει να μην εμπιστεύεται την Ε.Ε.» και ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 ήταν στο 23%. Στην Πολωνία οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται

τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουν φτάσει το 42% (18% το 2007), στην Ιταλία το 53% (28%), στη Γαλλία το 56% (41%), στη Βρετανία το 69% (49%) και ακόμα και στη Γερμανία το 59% (36%). Η διαφορά μεταξύ του 2013 και του 2007 είναι εντυπωσιακή προς τα πάνω, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν μεσολαβήσει μόλις πέντε χρόνια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο «δικαιολογείται», αφού στο εν λόγω διάστημα προέκυψε και μια οικονομική κρίση που λειτούργησε αρνητικά, εκτός από τα πορτοφόλια (και) στην ψυχολογία των Ευρωπαίων.

Όπως επισημαίνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα έρχεται από χώρα-πιστωτή, χώρα υπερχρεωμένη ή χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, όπως είναι η Βρετανία. Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες της Ευρώπης πιστεύουν πλέον ότι η εθνική τους κυριαρχία υπονομεύεται από τον τρόπο που οι «ιθύνοντες» διαχειρίζονται την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα