Οι επιστήμονες βρήκαν ...φόρμουλα νεότητας

12:29 5/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Όλες πάντως, αποδεικνύουν ότι είναι εφικτή η διατήρηση της νεότητας, είτε με τη χορήγηση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, είτε με μετάγγιση αίματος. Βέβαια, οι έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο έχουν πρακτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες στη θεραπεία παθήσεων, όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Στην πρώτη μελέτη, αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τους Δρ Έιμι Γουέιτζερς και Λι Ρούμπιν του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ότι ηπρωτεΐνη

GDF11 που έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να συντελέσει στην αναγέννηση της καρδιάς ηλικιωμένων πειραματόζωων, έχει ανάλογη επίδραση και στον εγκέφαλο και τους σκελετικούς μυς.

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν ότι ένα νέο φάρμακο με βάση τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε μελλοντικά να δοκιμαστεί για τη βελτίωση της λειτουργίας των εγκεφαλικών νευρώνων. Ήδη οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότες για να κάνουν την αναγκαία προκλινική προετοιμασία, προτού προχωρήσουν στις πρώτες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι ίσως μία και μόνη πρωτεΐνη, όπως η GDF11, είναι αρκετή για να αναστρέψει εν μέρει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, λόγω γήρανσης και άνοιας. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και μάλιστα, πιθανώς, χωρίς να χρειαστεί καν να μειωθούν οι εγκεφαλικές «πλάκες» του β-αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται και αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της νόσου.

Και μετάγγιση αίματος

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Δρ Τόνι Γουάις Κορέϊ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, χορήγησαν σε ποντίκια μέσης έως τρίτης ηλικίας οκτώ ενέσιμες δόσεις πλάσματος αίματος (το αίμα χωρίς τα κύτταρά του), που είχαν πάρει από πολύ νεαρά ποντίκια.

Μετά από τρεις εβδομάδες, τα εγκεφαλικά κύτταρα των ηλικιωμένων ζώων είχαν 20% περισσότερους δενδρίτες (απολήξεις που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων), σε σχέση με τα ποντίκια ίδιας ηλικίας που είχαν κάνει εικονική θεραπεία. Επίσης εμφάνισαν νέες νευρωνικές συνδέσεις στον ιππόκαμπο, στην περιοχή του εγκεφάλου όπου οι μνήμες επεξεργάζονται και αποθηκεύονται. Τα ποντίκια που είχαν δεχτεί το νεανικό αίμα, παρουσίασαν σαφώς καλύτερη (της τάξης του 50%) επιδόσεις σε δύο δοκιμασίες μάθησης και μνήμης.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως, πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι περιμένουν τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Να σημειωθεί πάντως, ότι μέχρι σήμερα, μόνο η δραστική ουσία ραπαμυσίνη και ο θερμιδικός περιορισμός έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να επιβραδύνουν ή να αναστρέψουν εν μέρει τη γήρανση σε διάφορους ιστούς του σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα