ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Μετά τους αγανακτισμένους της Μαδρίτης, της Wall Street και όλης της Ευρώπης, που πέρυσι τάραξαν το πολιτικό σκηνικό με την αποφασιστικότητά τους, επανήλθαν και φέτος με μεγάλες κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Ισπανία και την Πορτογαλία, της οποίας ο λαός της σφαδάζει από τα μέτρα λιτότητας.

Έτσι, χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Στη Λισαβόνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

«Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «Παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

«Αυτή η ημέρα είναι για εμάς ο εορτασμός των μαχών ενός έτους. Πλέον οι άνθρωποι κατανοούν την άμεση αναγκαιότητα να αντιδρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του κινήματος Ζοάο Καμάργκο και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Πορτογαλία και για τον κάθε έναν από αυτούς είναι ένα προσωπικό δράμα», κατήγγειλε ο Ζοάο Καμάργκο.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει επιβάλει μέτρα λιτότητας, προκειμένου να αποπληρώσει δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ,  που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο του 2011. Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση, ενώ η ανεργία αγγίζει το 15%, επηρεάζει κυρίως τους νέους σε ποσοστό 35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα