Οδηγός για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ο οδηγός ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ένα ογκώδες βιβλίο 700 σελίδων, δημοσιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Άλεξ Σάμον και την αντιπρόεδρο Νίκολα Στάρτζεν.

Χαρακτηρίζοντάς το ως ιστορικό ντοκουμέντο, υποστηρίζουν ότι απαντά, με ακριβή στατιστικά στοιχεία, σε όλους όσους αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας.

Απώτερος στόχος είναι να πεισθούν όσοι διατυπώνουν επιφυλάξεις ότι, όντως, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Η δημοσιοποίηση

του οδηγού, εγκαινιάζει ουσιαστικά την προεκλογική εκστρατεία για την παραμονή ή όχι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα κορυφωθεί με το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014.

Αρνητική είναι η στάση της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η ένταξη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το Λονδίνο κατηγορεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας για επικίνδυνο λαϊκισμό και απόκρυψη της αλήθειας. Κάνει, επίσης, σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την χρήση της στερλίνας και θα απαιτήσει από την Σκωτία να επωμισθεί το ποσοστό εθνικού χρέους που της αναλογεί.

Μεγάλα αγκάθι για τη Σκωτία, σε περίπτωση απόσχισης της, θα είναι η εμπλοκή που θα δημιουργηθεί με την ναυτική βάση Κλάιντ στη Δυτική Σκωτία. Εκεί κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα και τα υποβρύχια Τράιντεντ.

Ο Άλεξ Σάμον έχει δηλώσει ότι θα την κλείσει και το Λονδίνο προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση θα σημάνει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα