Όχι στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το ΔΝΤ

Συγκεκριμένα συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων διότι υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση είναι σε φάση αναδιάρθρωσης.

Συστήνει να συνεχίσει να εφαρμόζεται το υπάρχον σύστημά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αν και αναγνωρίζει τα θεσμικά προβλήματα της είσπραξης του τέλους ακινήτων

μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (έχει κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο).

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και για τον τρόπο είσπραξης του ενιαίου φόρου το 2014, σημειώνοντας ότι η εισπραξιμότητα του δεν ξεπερνάει το 70%. Δηλαδή από τα 3,2 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν, εκτιμά το ΔΝΤ ότι θα εισπραχθούν μόλις 2,25 δις. ευρώ, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 2,7 δις. ευρώ. Επίσης, από τα αγροτεμάχια αναφέρεται ότι θα εισπραχθούν μόλις 113 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών με τους αρχικούς υπολογισμούς που είχε κάνει ανέβαζε το ποσό αυτό περίπου στα 500-600 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αστικά ακίνητα θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Πάντως προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών να ασχοληθούν αποκλειστικά με το θέμα αυτό, όπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα