Όχι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

του Βαγγέλη Δουράκη

Ο στόχος των ακόμη 6.500 απολύσεων μέσα στο 2014 θα τηρηθεί, διεμήνυαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αμέσως μετά το «ραντεβού» με την τρόικα, όμως τόνιζαν πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις (τουλάχιστον 5.000) για το 2015 συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο,

οι οποίες πλέον θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ζήτημα ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους που διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους.

Θα πρέπει πρώτα όμως να ολοκληρωθεί η μελέτη που γίνεται και που δείχνει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις (π.χ. μεταξύ ομοειδών υπαλλήλων και ότι απόφοιτοι δημοτικού πληρώνονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Για το θέμα της διαδημοτικής κινητικότητας που έχει πάρει την πέμπτη αναβολή ο «κλήρος» πέφτει στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και θα συζητήσει το ζήτημα με την τρόικα.

Στο άλλο «καυτό μέτωπο» της αξιολόγησης όπου η διαδικασία έχει «κολλήσει» λόγω της «λευκής απεργίας» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης την Δευτέρα για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει ζητήσει. Όπως έλεγαν όμως κύκλοι του υπουργείου «η πλειοψηφία των Γενικών Διευθυντών κάνει την δουλειά της και εκτιμούμε ότι μετά την απόφαση θα κάνουν την δουλειά τους και οι άλλοι».

Το Νομοσχέδιο που αφορά στον ΟΟΣΑ για τα διοικητικά βάρη θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν είναι γνωστό εάν θα περιέχει άλλα προαπαιτούμενα.

Στην συνάντηση κατεγράφη η σταθερή διάσταση ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν διάθεση υποστηρικτική και να αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που γίνεται.

Συνάντηση Βρούτση-Χαρδούβελη

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση είχε ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης, προκειμένου ο δεύτερος να ενημερωθεί για την πορεία του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα