Ομπάμα: Να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν

«Το μήνυμά μου στο Κογκρέσο είναι να δούμε αν η πρώτη φάση της συμφωνίας μπορεί να εφαρμοστεί με ικανοποιητικό τρόπο», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν θα καθυστερούσε «πολλούς μήνες» το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε αντάλλαγμα οι Ιρανοί θα πρέπει «να σταματήσουν τις προόδους στο (πυρηνικό) πρόγραμμά τους» και «να υποβληθούν σε πιο αυστηρές επιθεωρήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα ελαφρύνουμε πολύ λίγο το πλαίσιο των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει», δήλωσε. «Όμως θα αφήσουμε σε ισχύ

τον πυρήνα των κυρώσεων, αυτές που είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην ιρανική οικονομία, κυρίως αυτές που έχουν στόχο τον πετρελαϊκό τομέα, τον τραπεζικό και τον οικονομικό», συνέχισε ο Ομπάμα.

«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε σε ποιο βαθμό είναι σοβαροί και αυτό μας δίνει την εγγύηση ότι αν σε έξι μήνες αποδειχθεί ότι δεν είναι, μπορούμε να ενισχύσουμε και πάλι τις κυρώσεις», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτό που είπα στα μέλη του Κογκρέσου είναι ότι αν επιθυμούμε σοβαρά να διευθετήσουμε το θέμα μέσω της διπλωματίας –διότι δεν έχει σημασία πόσο καλός είναι ο στρατό μας, η στρατιωτική επιλογή είναι πάντα δύσκολη και περίπλοκη–τότε δεν υπάρχει λόγος να επιβάλουμε νέες κυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες που είναι ήδη πολύ αποτελεσματικές και οδήγησαν τους Ιρανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

Όμως ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ανώτερα στελέχη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων και πιστεύουν ότι θα ήταν πρώιμο να ελαφρυνθούν οι κυρώσεις. Αντίθετα, επιθυμούν αυτές να ενισχυθούν, ώστε να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα