Ο «βίος και η Πολιτεία» του Ακη σε 1.000 σελίδες

Και οι 19 κατηγορούμενοι - σύμφωνα με το βούλευμα - «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού η και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου”. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών όλοι συμμετείχαν «στην ιδρυθείσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση που είχαν συστήσει ( χωρίς να σταματήσουν την έλευση του παράνομου αποτελέσματος.”

Οι κατηγορούμενοι ,κατά τους δικαστές, διέπραξαν τις πράξεις κατ΄επάγγελμα ,διότι από την επανειλημμένη

τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχαν διαμορφώσει προκύπτει σκοπός για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αναφερόμενοι οι δικαστές στον κ.Τσοχατζόπουλο σε σχέση με τη σύζυγό του επισημαίνουν πως «κατά το χρονικό διάστημα από τον 02/2009 ενεργώντας από κοινού με τους Α.Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική Σταμάτη μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της ΔΙΑ της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενων από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου». Ειδικά για την Βίκυ Σταμάτη υπογραμμίζεται πώς «ο αδελφός της Π. Σταμάτης προέβη σε εργασίες αποσκευές και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με ψευδώνυμο. Προέβαινε δε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ…. Στις 16/4/10 απέκτησε το ακίνητο (σ.σ Αρεοπαγίτου) με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της». Για την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, αναφέρεται πώς «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Τέλος, οι δικαστές απορρίπτουν το αίτημα του πρώην Υπουργού για να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θεωρώντας ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα