Ο… τζάμπας αλά γερμανικά

Ερωτών βουλευτής, ο Ιωάννης Μιχελάκης που ζητούσε απαντήσεις από την κυβέρνηση για το ύψος του ΦΠΑ που οφείλει η εταιρεία στο Δημόσιο και τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι η εταιρεία, η οποία σε μεγάλο ποσοστό ανήκει στη γερμανική Hochtief, οφείλει

περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και ότι τα 150 εκατομμύρια είναι οφειλές από ΦΠΑ. Απάντηση στον βουλευτή της ΝΔ έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος ενημέρωσε ότι πράγματι η οφειλή από ΦΠΑ είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και προκύπτει από διαφορά η οποία δεν έχει σχέση με την είσπραξη και απόδοση ΦΠΑ αλλά με διαφορά η οποία έχει σχέση με τα πάγια της εταιρείας από την περίοδο που κατασκευαζόταν το αεροδρόμιο. Πάντως ο κ. Μιχελάκης κατέθεσε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει δικαίωμα συμψηφισμού του ΦΠΑ με τις δαπάνες της εταιρείας.

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν μπορούν στην Ευρώπη να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας μιλάνε για δημοσιονομική πειθαρχία, όταν μια εταιρεία που το 40% ανήκει στη γερμανική Hochtief δεν αποδίδει όσα πρέπει να αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (υφυπουργός Οικονομικών): θα σας έλεγα όμως και το αντίστροφο. Θα πρέπει, δηλαδή, να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα λειτουργεί και ότι και το νομικό μας σύστημα λειτουργεί. Έχει τηρηθεί η νομιμότητα όσον αφορά στο ποσό που έχει προβεβαιωθεί για την άσκηση προσφυγής της εταιρείας σε διαιτητικό δικαστήριο και το ποσό της προβεβαίωσης έχει φτάσει το 50% του φόρου που αμφισβητείται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, η διαφορά αυτή του δημοσίου με την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα κριθεί από διαιτητικό δικαστήριο. Η εταιρεία προσέφυγε σε διαιτησία και για την προσφυγή της κατέβαλε σημαντικό ποσό. Η συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου έγινε τον περασμένο Μάιο και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα