Ο Σνόουντεν, το 2ο πρόσωπο της χρονιάς μετά τον Πάπα

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατατάχθηκε δεύτερος στον κατάλογο των «Προσώπων της Χρονιάς» τον οποίο καταρτίζει η σύνταξη του περιοδικού, μετά τον Πάπα Φραγκίσκο, παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή στο TIME από τη Ρωσία, όπου έχει προσφύγει.

Ο πρώην τεχνικός της NSA παρέδωσε σε μέσα ενημέρωσης δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψαν την έκταση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών των επικοινωνιών,

τηλεφωνικών ή διαδικτυακών, που πραγματοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία, κάτι που προκάλεσε το ξέσπασμα διπλωματικής θύελλας αλλά και την αγανάκτηση πολλών Αμερικανών.

Ο κίνδυνος είναι ότι τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι παντοδύναμες υπηρεσίες πληροφοριών θα οδηγήσουν σε μια γενικευμένη παρακολούθηση, πέραν των θεμιτών αναγκών των υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας να συλλέγουν πληροφορίες, επισήμανε ο Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος χαρακτηρίζεται «προδότης» από πολλούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, διχάζει την αμερικανική κοινωνία, όπως έχουν καταδείξει πολλές δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί πολίτες φοβούνται μεν την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής αλλά δηλώνουν ότι θα την αποδέχονταν για την προστασία της ασφάλεια των ΗΠΑ από τις τρομοκρατικές απειλές.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία είχε διενεργηθεί τον Νοέμβριο για την εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, το 35% των Αμερικανών 18-30 ετών θεωρεί ότι ο Σνόουντεν θα έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 57% μεταξύ των πολιτών ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα