Ο Πούτιν προειδοποιεί με στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Υπενθύμισε ότι, η Άνω Βουλή της Ρωσίας του έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία.

Εξέφρασε, ωστόσο την ελπίδα να δοθεί λύση σε πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε σοβαρό έγκλημα την απόφαση του Κιέβου να στείλει ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να προxωρήσει σε διάλογο.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται

στη Γενεύη είπε ότι είναι «πολύ σημαντικές» και κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να συνομιλήσει με τις ρωσόφωνες και ρωσικές κοινότητες στα ανατολικά.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι Μόσχα και Κίεβο έχουν μακροπρόθεσμα κοινά συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον»,

Ο κ. Πούτιν παραδέχθηκε επίσης ότι, για πρώτη φορά δημοσίως πως Ρώσοι στρατιώτες είχαν εξέλθει από τις βάσεις τους στο έδαφος της ουκρανικής Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία, ώστε, όπως είπε, «να αποφευχθούν οι σκηνές που βλέπουμε σήμερα στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ότι οι αρχές του Κιέβου, οι οποίες έχουν προκύψει από την ανατροπή του κ. Γιανουκόβιτς, δεν διαθέτουν νομιμοποίηση, ωστόσο η Ρωσία δεν αρνείται τον διάλογο με κανέναν.

Αναφορικά με την αυτόνομη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, η οποία ανήκει στη Μολδαβία αλλά πρακτικά έχει αυτονομηθεί με τη βοήθεια της Ρωσίας από τις αρχές της δεκαετίας του '90, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι κάθε λαός θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα