Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα

Βέβαια, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό πρόσωπο στην κίνηση των «νέων φιλοσόφων», που προκάλεσαν θυελλώδεις συζητήσεις στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1970, άσκησε σκληρή κριτική στην Αμερική του Γκουαντάναμο και άφησε ιστορία με τις φιλοσοφικές του διαμάχες, υπερασπιζόμενος τον Διαφωτισμό.

Αναλυτικά, ο Μπρυκνέρ έκανε το δικτατορικό του υπό την εποπτεία του Ρολάν Μπαρτ ενώ ως πολιτικός στοχαστής έχει πάρει τις πιο διαφορετικές πολιτικές θέσεις: μετά από μια σε υψηλούς τόνους καταγγελία της Δύσης για χειραγώγηση του Τρίτου Κόσμου, υποστήριξε τους

βομβαρδισμούς της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 2009 και τάχθηκε κατά του Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο του Ιράκ το 2003. Λίγο αργότερα έκρινε με κοφτερή γλώσσα την αμερικανική κυβέρνηση για όσα αποκαλύφθηκε ότι συνέβησαν στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ και του Γουαντάναμο. Στις φιλοσοφικές του διαμάχες ο Μπρυκνέρ έχει κατ΄επανάληψη υπερασπιστεί τον Διαφωτισμό, λέγοντας ότι οι περισσότεροι από τους νεώτερους φιλοσόφους αγνόησαν τη δύναμη του κριτικού του πνεύματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο λογοτεχνικό του έργο καταπιάνεται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων: με το δύσκολο εγχείρημα της ομορφιάς και της τελειότητας, με τις χαρές και τις απογοητεύσεις του γάμου και της πατρότητας, αλλά και με τις εξιδανικευμένες ή τις αποκρουστικές όψεις του έρωτα.

Για το συγγραφικό του έργο, που μοιράζεται μεταξύ μυθιστορήματος και δοκιμίου, και έχει ένα ενθουσιώδες κοινό, τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς, θα μιλήσει την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ίδρυμα Ωνάση, Ευρυδάματος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109249090).

Το πολυδιαβασμένο του μυθιστόρημα «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα»,  μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι. Εφέτος, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το δοκίμιό του «Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει;» σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα