Ο Όλι Ρεν «καλύπτει» την τρόικα

Αυτή ήταν η απάντηση του επιτρόπου με αρμοδιότητα τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Αυτό δείχνει τις σκέψεις της Κομισιόν για την τρόικα.

Η έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας αναμένεται να κυριαρχήσει την τρέχουσα εβδομάδα στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή έχει καλέσει άλλα δύο πρόσωπα να μιλήσουν ενώπιόν της, όπως

γράφει το «Βήμα».

Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Όσα θα πει ο κ. Τρισέ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Γάλλος τραπεζίτης βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, από το 2010 ως και το PSI του 2011-2012.

Ο Φιλανδός κ. Ρεν πάντως δέχθηκε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις, και όχι μόνο από τους δύο εισηγητές της έκθεσης, τους κκ. Οτμαρ Κάρας και Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ. Μπορεί να τον ευχαρίστησαν για την άμεση απάντηση της Κομισιόν στο ερωτηματολόγιό τους, αλλά μέχρις εκεί. Ο κ. Ρεν προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες. Αφού μίλησε για τις πρώτες θετικές ενδείξεις εξόδου από τη κρίση, όπως π.χ την επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές, απέφυγε να αποδώσει άμεσα ευθύνες στην τρόικα για τα λάθη που σημειώθηκαν στα προγράμματα προσαρμογής.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Ρεν επέμεινε ότι η πολιτική αναταραχή την περίοδο από την άνοιξη του 2010 ως και το καλοκαίρι του 2012 έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην αποδώσει το πρόγραμμα προσαρμογής όπως θα έπρεπε. Και πρόσθεσε ότι η πίεση του χρόνου για τη λήψη δύσκολων και επώδυνων αποφάσεων ήταν τέτοια που δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Και σε ό,τι αφορά στην κριτική ότι θα έπρεπε να έχει γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2010, απάντησε ότι ο κίνδυνος της διάχυσης της κρίσης ήταν πολύ μεγάλος, ενώ δεν υπήρχε και σύγκλιση απόψεων. Οι συνεχείς αναφορές στην αναδιάρθρωση την έκαναν κάποια στιγμή «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» όπως είπε.

Ο επίτροπος πάντως σημείωσε ότι αν και η τρόικα αποτελείται από τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς λειτουργεί σχετικά καλά και βρίσκονται οι απαραίτητοι συμβιβασμοί. Η Κομισιόν πάντως ήταν πάντοτε υπέρ πιο «κοινοτικών λύσεων», ήδη από την αρχή της κρίσης, αλλά οι «17» προτίμησαν διακυβερνητικές λύσεις.

Ωστόσο, ο Φιλανδός επίτροπος σημείωσε ότι τα Μνημόνια προέκυψαν κατόπιν συνομιλιών μεταξύ τρόικας (ένας όρος που δεν του αρέσει όπως υπογράμμισε) και κυβερνήσεων και ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας λογοδοτούν στους ανωτέρους τους, δεν είναι ανεξέλεγκτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα