Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ

Όλες οι πληροφορίες για τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Όσα πρέπει να ξέρει ο ψηφοφόρος πριν μπει στο παραβάν.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η βασική διαφορά των σημερινών εκλογών σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το γεγονός ότι αυτές γίνονται με λίστα και, άρα, δεν χρειάζεται σταυρός. Τα ψηφοδέλτια είναι διαφορετικά, καθώς αυτή τη φορά είναι συγκροτημένα με βάση τη σειρά εκλογής των υποψηφίων στις περασμένες εκλογές, συν ορισμένες

τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Πάντως, και να «σταυρώσει» κάποιος το ψηφοδέλτιο, αυτό δεν ακυρώνεται υπέρ του κόμματος στο οποίο ανήκει. Αν βρεθεί, όμως, στην κάλπη ψηφοδέλτιο από τις περασμένες εκλογές, αυτό θα λογίζεται ως άκυρο.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν από τις 7 το πρωί και η ψηφοφορία θα τελειώσει στις 7 το απόγευμα. Τα τμήματα είναι ίδια με τις περασμένες εκλογές, δηλαδή 20.554 εκλογικά τμήματα. Στην αναμέτρηση κατεβαίνουν 21 κόμματα και συνδυασμοί, αλλά και 58 ανεξάρτητοι, μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ στις περασμένες εκλογές είχαν κατέβει 32 συνδυασμοί και 52 ανεξάρτητοι. Τα 21 κόμματα που κατεβαίνουν στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση διεκδικούν τις ψήφους 9.850.802 πολιτών, ενώ οι «300» της Βουλής θα προκύψουν από τους 4.873 υποψηφίους, έναντι 6.500 που είχαν κατέβει στις προηγούμενες εκλογές.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει ανεπισήμως με τα exit polls ακριβώς στις 7 η ώρα το απόγευμα, όταν κλείσει η κάλπη, δηλαδή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσει να αναμεταδίδει επίσημα αποτελέσματα ένα τέταρτο της ώρας αργότερα. Η διαδικασία αναμένεται ευκολότερη και ταχύτερη από την προηγούμενη φορά, αφού κατεβαίνουν λιγότερα κόμματα. Πάντως, σύμφωνα με την Singular Logic, την εταιρεία που έχει αναλάβει την επεξεργασία των αποτελεσμάτων που θα καταφθάνουν στο υπουργείο Εσωτερικών, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που θα δίνουν μια σαφή εικόνα για τις εκλογές με σοβαρή ενσωμάτωση των ψηφισάντων ανά την Επικράτεια θα ανακοινωθούν στις 9 και μισή το βράδυ. Παράλληλα, ως τα ξημερώματα της Δευτέρας θα είναι γνωστές με πλήρη ακρίβεια και όλες οι έδρες, οι βουλευτές και τα ακριβή ποσοστά όλων των κομμάτων, αφού λόγω λίστας δε θα χρειαστεί καταμέτρηση σταυρών, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις σημερινές εκλογές είναι ίδιοι με αυτούς της 6ης Μαΐου. Σε απλά ελληνικά, ψηφίζουμε εκεί που ψηφίσαμε πριν 42 μέρες. Τα τηλέφωνα ενημέρωσης για τον τόπο άσκησης του εκλογικού σας δικαιώματος είναι: 213 136 1500 και 213 136 4500 από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ ήδη από τη Δευτέρα 11/6/2012 μέχρι και την ημέρα των εκλογών οι γραμμές θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 08:00 έως 21:00 συνεχώς.

Ετεροδημότες

Όσοι ετεροδημότες είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση ως τις 29 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους θα ψηφίσουν κανονικά στον τόπο διαμονής τους, ενώ όσες αιτήσεις έγιναν μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν ισχύουν σήμερα, οπότε οι ετεροδημότες θα πρέπει, αν θέλουν να ψ

Keywords
Τυχαία Θέματα