Ο μικρός Διάκοσμος άνοιξε πανιά…

Της Μαρίας Νικολάου

Ο Μικρός Διάκοσμος που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Ροδόπη, στην παραλία Ιμέρου, είναι μια Πολιτιστική Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο Γιάννης Βουλτσίδης, συν-ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών μαζί με τη ζωγράφο και μουσικό Γεωργία Γιαννοπούλου μετά από τρεις δεκαετίες δράσης και δημιουργίας σε Ελλάδα και εξωτερικό επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής και ίδρυσαν έναν χώρο αλλιώτικο

από τους άλλους. Αποτελεί βήμα δημιουργίας και προβολής, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για όποιον καλλιτέχνη, ντόπιο ή ξένο, ερασιτέχνη ή επαγγελματία, επιθυμεί να παρουσιάσει την δουλειά του. «Τα θέατρα, που έχτιζαν οι αρχαίοι Έλληνες γινόταν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κόσμος που παρακολουθεί την παράσταση να βλέπει παράλληλα και τη θάλασσα, η οποία είναι πάντα ανοιχτή στο άγνωστο, διότι η θάλασσα συμβολίζει το άνοιγμα… το ταξίδι» δηλώνει ο κος Βουλτσίδης αποκαλύπτοντας έτσι και το μυστικό της επιλογής αυτής της τοποθεσίας που φιλοξενεί τέχνη, έμπνευση, δημιουργία, πολιτισμό.

Ο Μικρός Διάκοσμος βρίσκεται απέναντι από το Θρακικό Πέλαγος, πίσω «φυλάσσεται» από την οροσειρά Ροδόπη, αριστερά του δεσπόζει η Σαμοθράκη, στα δεξιά του βρίσκεται η Θάσο και μπροστά το Άγιον Όρος.Ο Μικρός Διάκοσμος βρίσκεται δίπλα στην ξηρολίμνη του Ιμέρου. «Σε έναν τόσο όμορφο χώρο στήσαμε μια «βάση» πολιτισμού. Ένα κτίσμα (από μακριά θυμίζει καράβι) με ισόγειο 230 τετραγωνικών μέτρων, που προσφέρεται για ποικίλα εργαστήρια, όπως το εργαστήριο κατασκευής φιγούρας Θεάτρου Σκιών. Άλλωστε το θέατρο σκιών δεν έπαψε να είναι η κύρια απασχόληση των δύο δημιουργών με τον Καραγκιόζη να εξακολουθεί να κλέβει τις καρδιές μικρών και μεγάλων και να χαρίζει απλόχερα το γέλιο. Ανεβαίνοντας στον κυρίως χώρο, υπάρχει η κεντρική σκηνή χωρητικότητας 200 ατόμων, η εν λόγω αίθουσα είναι λαμπερή και ψηλοτάβανη («για να μην βρίσκουν οι ιδέες μας εύκολα το ταβάνι» σημειώνουν οι οικοδεσπότες). Στην κεντρική σκηνή μπορεί κανείς να παρουσιάσει Καραγκιόζη, θέατρο, χορό, να προβάλει ταινίες, ντοκιμαντέρ, να παίξει μουσική ή να τραγουδήσει κλπ. Επίσης, μπορούν να διεξαχθούν συνέδρια, σεμινάρια, συναυλίες και παρουσιάσεις πάσης φύσεως. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει και ως εκθεσιακός χώρος (όπως ήδη γίνεται με τα ντόπια προϊόντα της περιοχής να βρίσκουν θέση προβολής). Γυναίκες και άνδρες της γύρω περιοχής, αγρότισσες και κτηνοτρόφοι, άδραξαν την ευκαιρία και σε έναν τέτοιο χώρο υψηλής αισθητικής ξεδιπλώνουν και τα παραδοσιακά «μασάλια» της Ροδόπης, παλιές ιστορίες –παραμύθια των χωριών που άλλοτε, στην προ της τηλεόρασης εποχή, κρατούσαν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ζωντανεύουν και πάλι στα χείλη τους και ανεβαίνουν σε μια διαφορετική σκηνή…

Keywords
Τυχαία Θέματα