Ο ενιαίος φόρος διχάζει την τρικομματική

09:11 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Το υπουργείο Οικονομικών και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και της Ν.Δ. αντιδρούν όχι μόνο για τη φορολόγηση ή μη των αγροτών αλλά και για το αν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο στα αστικά ακίνητα.

Στην αυριανή σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις που θα παρουσιασθούν στην Τρόικα

την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Ωστόσο, πριν την σύσκεψη το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει ετοιμάσει και αποστείλει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών ή ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι υπηρεσίες λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εκτιμήσουν το δημοσιονομικό «κενό» από τη μη φορολόγηση των εκτάσεων που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να το επιμερίσουν στις επιχειρήσεις, στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και στα αυθαίρετα που παραμένουν αδήλωτα (τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν τώρα να τα δηλώσουν στο Ε9.

Ταυτόχρονα θα ετοιμάσουν δύο σενάρια για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων. Το πρώτο σενάριο, το οποίο είναι και πρόταση του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο αλλά μικρούς συντελεστές (δεν ξεπερνούν το 1%) και εξαιρέσεις από το φόρο ορισμένων κοινωνικών ομάδων. Το δεύτερο σενάριο το οποίο έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστές από 0,1% έως 1%. Πάντως οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και ης ΔΗΜΑΡ δεν δεχθούν σχέδιο που δεν θα προβλέπει αφορολόγητο όριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα