Ο εισαγγελέας θα... παζαρεύει την ποινή με τον κατηγορούμενο

Μέχρι τώρα σκηνές με πρωταγωνιστές εισαγγελέα και κατηγορούμενο να ... παζαρεύουν την ποινή βλέπαμε μόνο σε αμερικάνικες ταινίες.

Σε λίγο καιρό όμως, οι σκηνές αυτές θα αποτελούν πραγματικότητα και για την ελληνική δικαιοσύνη, που μπαίνει σε τροχιά αγγλοσαξωνικών ποινικών συστημάτων, τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , και όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», στόχος της δέσμης των τροποποιήσεων αυτών είναι να δοθεί ώθηση

στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, καθώς αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ενώπιον των οποίων εκκρεμούν χιλιάδες δικογραφίες που ορισμένες φορές φτάνουν στα ακροατήρια στο … παρά πέντε του χρόνου συμπλήρωσης της παραγραφής της αξιόποινης πράξης ή της λήξης του 18μήνου των κατηγορουμένων, που είναι και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και ήδη το σχέδιο του νέου Κώδικα έχει τεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε δημόσια διαβούλευση.

Ο εισαγγελέας ποινικής συνδιαλλαγής , μπορεί να παρέπεμπε σε ταινίες κινηματογραφικές, αλλά μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος για το ελληνικό δικονομικό σύστημα. Υπό το νέο πρίσμα του ΚΠΔ όμως, προβλέπεται :

*Ποινική συνδιαλλαγή στα πλημμελήματα : Ο εισαγγελέας πριν καν κινήσει την ποινική δίωξη ή διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης καλεί τον κατηγορούμενο να εμφανιστεί ενώπιόν του. Και τότε προτείνει εκείνος το ύψος της ποινής για την αξιόποινη πράξη . Η προτεινόμενη ποινή καθορίζεται με βάση την απαξία της πράξης, τις συνθήκες τέλεσής της, το είδος της υπαιτιότητας και τους οικονομικούς όρους του δράστη. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό του ανώτατου ορίου της προβλεπόμενης στο νόμο ποινής φυλάκισης. Αν το «δικονομικό παζάρι» τελεσφορήσει , τότε η φυλάκιση αναστέλλεται υποχρεωτικά ή μετατρέπεται σε χρηματική με τα μισά χρήματα ανά ημέρα, σε σχέση με αυτά που θα πλήρωνε ο κατηγορούμενος αν δεν έμπαινε στη διαδικασία της συνδιαλλαγής.

*Ποινική συνδιαλλαγή στα κακουργήματα : Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προβλεπόμενη ποινή να μην ξεπερνά τα 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ ρητά και κατηγορηματικά εξαιρούνται από το θεσμό οι υποθέσεις καταχραστών του δημοσίου . Η διαδικασία ξεκινά μετά από αίτημα του κατηγορούμενου, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα είτε αυτοπροσώπως είτε δια του συνηγόρου του , ενώ η συνδιαλλαγή μπορεί να γίνει και στο ακροατήριο μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του δικαστηρίου πριν την έναρξη της συζήτησης υποδεικνύει υποχρεωτικά τη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας . Όσον αφορά το ύψος της ποινής που προτείνεται κυμαίνεται από 6 μήνες έως τα 3/5 του ανώτατου ορίου της προβλεπόμενης στο νόμο.

Με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης διευρύνεται και η αρμοδιότητα των Μονομελών Εφετείων και Πλημμελειοδικείων , ώστε να μοιράζονται οι δικαστές και προχωρούν ταχύτερα οι χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και τυπικά στο «ευαγγέλιο » της ποινικής δίκης, που είναι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα του ανακριτή να αφήνει ελεύθερο τον κατηγορούμενο με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Και αυτή είναι άλλη μία καινοτομία , που μέχρι τώρα μας παρέπεμπε σε κινηματογραφικές ταινίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα