«Ο Μπρεχτ δείχνει το δρόμο της απελευθέρωσης από την ταξική εκμετάλλευση»

«Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, αφιερωμένα στο έργο και την προσωπικότητα μεγάλων, πρωτοπόρων διανοητών-καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Κώστας Βάρναλης. Φέτος κάνουμε ένα πιο τολμηρό βήμα -άλμα θα το χαρακτήριζα- αφιερώνοντας το συνέδριο στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον μεγαλύτερο θεατρικό συγγραφέα του 20ού αιώνα, σκηνοθέτη, ποιητή, διανοητή, τον στρατευμένο στην υπόθεση της απαλλαγής του κόσμου από

την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ήταν η υλιστική διαλεκτική μέθοδος ανάλυσης και αναζήτησης της λύσης των προβλημάτων που ξεχώριζε τον Μπρεχτ από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους επίσης συναντήσαμε ταλέντο και ανθρωπιά και πρόσθεσε ότι «στο πρόσωπο και στο έργο του Μπρεχτ δίνεται ολοκληρωμένη η απάντηση, ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να βοηθά τον άνθρωπο να μάθει να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια, στην ίδια την πάλη των τάξεων».

«Ο Μπρεχτ ρεαλιστής μέχρι κυνικότητας αποκάλυψε ότι όποιος θέλει να πολεμήσει το ψέμα και την άγνοια και να γράψει, να διαδώσει την αλήθεια, πρέπει να ξεπεράσει πέντε δυσκολίες: Το θάρρος να γράφεις την αλήθεια, την εξυπνάδα να αναγνωρίσει κανείς την αλήθεια, την τέχνη να κάνει κανείς την αλήθεια ευκολομεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέγει κανείς εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θα αποκτήσει δύναμη, την πονηριά να διαδίδει κανείς σε πολλούς την αλήθεια» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι ο Μπρεχτ «επεσήμανε ταυτόχρονα, ότι αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για αυτούς που γράφουν μέσα στο φασισμό, υπάρχουν όμως και για εκείνους που καταδιώκονται ή έχουν αποδράσει, μα και για όσους γράφουν στις χώρες της «αστικής ελευθερίας».

«Αυτές οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα γιατί ο καπιταλισμός ακόμα και στις συνθήκες της πιο αναπτυγμένης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχει όλα τα όπλα, για να εμποδίζει να διαδοθεί η αλήθεια, να επιδράσει για να μην μετατραπεί σε ενεργητική δράση, σε ρήξη, σε ανατροπή. Μέσα από αυτές τις Συμπληγάδες πέτρες περνά και αναπτύσσεται η σκέψη και η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η δικτατορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι κομμάτι, τμήμα, όργανο της δικτατορίας του κεφαλαίου» πρόσθεσε. «Μήπως σήμερα δεν ισχύει αυτό που ο Μπρεχτ υποστήριξε, ότι ο καλλιτέχνης έχει μπροστά του ένα αντικειμενικό δίλημμα: ή να λυγίσει την μέση μπροστά στην αστική εξουσία ή να αντισταθεί και να την πολεμήσει» ανάφερε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στον αντιφασιστικό αγώνα του Μπρεχτ είπε ότι «ο Μπρεχτ δεν μίλησε μόνο κατά του ναζισμού και του πολέμου γενικά, τόλμησε να μιλήσει με την πέννα του για την συμφιλίωση και την κοινή δράση των στρατιωτών, των λαών των εμπόλεμων χωρών κατά της αστικής τάξης και των δύο χωρών».

Αναφερόμενος σε αυτόν που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Μπρεχτ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «διαβάζοντας και παρακολουθώντας έργα του Μπρεχτ, είναι βέβαιο ότι θα κατανοήσει πολύ καλύτερα το σήμερα, τις αιτίες των προβλημάτων του που αποκρύβονται και έτσι θα πάρει θάρρος, κουράγιο, αυτοπεποίθηση ακόμα και αυτός που διστάζει, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει, αλλά και μπορεί να αλλάξει».

Όπως έγραφε κι ο Μπρεχτ στον Κύκλο με την κιμωλία: «…Κάποτε, αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα