«Ο άνθρωπος που πέφτει» στοιχειώνει ακόμα τις ΗΠΑ

Ο φωτογράφος του Associated Press Ρίτσαρντ Ντριου, ο οποίος την έβγαλε το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, βρισκόταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους για μια φωτογράφιση μόδας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε η ταυτότητα του ανθρώπου αλλά και ούτε ο λόγος πτώσης του. Πιθανότερη εκδοχή είναι η αυτοκτονία, μιας και εκείνη την τραγική ημέρα οι άνθρωποι που επέλεξαν να πεθάνουν πέφτοντας στο κενό ήταν τουλάχιστον διακόσιοι. Η πράξη αυτών των ανθρώπων έχει αποτελέσει σύμβολο μιας τραγικής

ελευθερίας, που θέλει το άτομο να εναντιώνεται στην τρομοκρατία και να επιλέγει μόνο του τον τρόπο που θα πεθάνει. Όσον αφορά την ταυτότητα του ανθρώπου, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να πρόκειται για τον Τζόναθαν Μπράιλι, υπάλληλο του εστιατορίου που στεγαζόταν στον 106ο όροφο.

«Ο άνθρωπος που πέφτει» μετατράπηκε σε έμβλημα, έγινε κινηματογραφική ταινία, ακόμα και μυθιστόρημα (από τον Ντον Ντελίλο).Η φωτογραφία των φλεγόμενων Δίδυμων Πύργων ενδεχομένως να αποτέλεσε ένα μακάβριο έπαθλο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν το οποίο εξακολουθεί να στοιχειώνει τους Αμερικανούς. Εκείνοι όμως έχουν τη δική τους φωτογραφία-σύμβολο: μια αναποδογυρισμένη ανθρώπινη φιγούρα μετέωρη στον αέρα και με φόντο τις μεταλλικές κάθετες λωρίδες που περιέβαλλαν τον ουρανοξύστη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Repubblica», η φωτογραφία κατέληξε να αποτελέσει αντίβαρο στη μανία των τρομοκρατών που λύτρωσε τα πληγωμένα βλέμματα και αναπλήρωσε τον τρόμο εκατομμυρίων Αμερικανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα