Ντάισελμπλουμ: Αλώβητες οι ευρω-τράπεζες από το κυπριακό κούρεμα

18:45 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αν και η αρχική συμφωνία προέβλεπε κούρεμα και των καταθέσεων κάτω των 100.00 ευρώ, δεν παρατηρήθηκε φυγή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Οι επιπτώσεις -αν υπήρξαν- ήταν περιορισμένες», είπε.

Υποστήριξε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο

«ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα» και «μια καλή λύση» για την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας «ήταν μη βιώσιμος και δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την οικονομία της χώρας».

Δήλωσε ότι με το δάνειο που είχε συνάψει με τη Ρωσία το 2011 η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου απλώς κέρδισε χρόνο για να φτάσουμε στη μη βιώσιμη κατάσταση του 2012 και συμπλήρωσε ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση κατανόησε αυτή την πραγματικότητα και για το λόγο αυτό κατέστη δυνατό να υπάρξει απόφαση που επιτρέπει την επιστροφή της Κύπρου σε βιώσιμη τροχιά, «υπό δύσκολες συνθήκες».

Για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, είναι συμβατές με τη Συνθήκη της ΕΕ και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σταδιακά το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, κάνοντας αναφορά στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι συζητήσεις ήταν μακροχρόνιες για να δοθεί λύση, κυρίως λόγω του κινδύνου που ανέλαβαν οι δύο βασικές κυπριακές τράπεζες επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα με υψηλό ρίσκο.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα