Νομιμοποιούν αυθαίρετα νέας γενιάς

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» υπάρχει σχετική ρύθμιση σε σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Υδατορέμματα, πολεοδομικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών από το ΥΠΕΚΑ.

Με αυτό το νομοσχέδιο θα παρέχεται η δυνατότητα σε όσες αυθαίρετες κατασκευές τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή τηρούσαν αυτές που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους (δηλαδή έχουν τα επιτρεπόμενα μεγέθη αλλά δεν εξέδωσαν

οικοδομική άδεια κατά την κατασκευή) να προχωρήσουν σε έκδοση ή αναθεώρηση άδειας δόμησης, για όσες εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης, και σε έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας.

Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά ακίνητα που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Καλαφάτη» για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης (4178/13), σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2011.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο, με τμήμα που έχει εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης (έχει «νομιμοποιηθεί») με τους νόμους περί αυθαιρέτων μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτηρίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια και να χτίσουν τα τυφλά οικόπεδα, με την προϋπόθεση να μην μπορούν μέσω τακτοποίησης να αποκτήσουν πρόσωπο σε οδό. Επίσης κερδίζουν έως 1 μέτρο σε ύψος τα κτίρια που θα χρησιμοποιήσουν ως χώρο στάθμευσης το ισόγειο.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου του 2011 και παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί νομιμοποίηση νέων αυθαιρέτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα