Μάνεσης: «Βουλευτής θα γίνω μόνο αν πεινάσουν τα παιδιά μου»

Για τον Νίκο Μάνεση το ταξίδι της δημοσιογραφίας, που υπηρετεί με ακατάπαυστο μεράκι και αυταπάρνηση εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν τελειώνει έτσι εύκολα. Φέτος μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» που προβάλλεται στον Alpha, πλημμυρίζει τα σπίτια των τηλεθεατών με εικόνες της ελληνικής επαρχίας και των ανθρώπων της. Ο στόχος του Νίκου είναι «να αναδεικνύει, μέσα από τα ταξίδια, την δική του αλήθεια»…

Είναι τελικά εύκολο ή δύσκολο το να ταξιδεύεις διαρκώς;

Πολύ δύσκολο! Το καλό είναι ότι βλέπεις μέρη, που διαφορετικά δεν θα είχες

τη δυνατότητα να γνωρίσεις. Είναι άλλο όμως το να πηγαίνεις κάπου σαν τουρίστας και άλλο να κυκλοφορείς με μπλοκάκι και στυλό και να καταγράφεις γεγονότα. Δεν προλαβαίνεις να χαρείς ούτε την πιο μαγευτική περιοχή. Κάθε εβδομάδα πηγαίνω τουλάχιστον σε δύο μέρη. Έχω ξεχάσει που πατάω και που βρίσκομαι. (γέλια) Είμαι μονίμως σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα αεροπλάνο και σε ένα πλοίο. Δεν σου κρύβω ότι πλέον τα ταξίδια έχουν αρχίσει να με κουράζουν.

Αν σε βάλω να επιλέξεις μεταξύ ταξιδιωτικής εκπομπής και δελτίου ειδήσεων;

Είμαι άνθρωπος των εκπομπών. Σε όλη μου τη ζωή ήμουν ελεύθερος ρεπόρτερ. Μου αρέσει λοιπόν να μιλάω με κόσμο και να ανακαλύπτω πράγματα. Νομίζω πως μου ταιριάζουν περισσότερο οι εκπομπές. Δε γυρίζω την πλάτη στα δελτία. Απλώς το δελτίο ειδήσεων είναι πολύ πειθαρχημένο για την ιδιοσυγκρασία μου.

Έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο;

Τις μισές μέρες της χρονιάς που πέρασε ήμουν εκτός σπιτιού και ταξίδευα. Δεν είχα ελεύθερο χρόνο ούτε για να δω τα παιδιά μου. Τώρα μέσα στις γιορτές προσπαθώ να ξεκλέψω λίγες ώρες για να τις περάσω μαζί τους. Το καταλαβαίνω ότι τους λείπω, κι εμένα μου λείπουν.

Έχεις πει πως δεν θέλεις να γίνουν τα παιδιά σου δημοσιογράφοι..

Ναι, ισχύει. Η δημοσιογραφία είναι μια σκληρή δουλειά. Στο επάγγελμά μας λίγοι δουλεύουν με τις συνθήκες που οι ίδιοι επιθυμούν και ακόμα λιγότεροι αμείβονται ανθρώπινα και αξιοπρεπώς. Δεν θα προσπαθήσω όμως να τα αποτρέψω. Θα τους πω και τα θετικά και τα αρνητικά και θα αποφασίσουν εκείνα. Αν αποφασίσουν να γίνουν δημοσιογράφοι, θα με έχουν δίπλα τους μέχρι το τέλος.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής σου πορείας;

Τα εκατοντάδες πισώπλατα μαχαιρώματα από συναδέλφους μου. Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη δημοσιότητα. Λογικό είναι να υπάρχουν ομάδες, κλίκες και κολλητοί των αφεντικών. Θα δεις ανθρώπους να καβαλάνε το καλάμι, να θέλουν να προβάλλονται συνεχώς και να γίνονται κακομαθημένοι. Είναι βέβαια και εκείνοι που επιλέγουν να μείνουν ίδιοι και να διατηρήσουν τη σεμνότητα του παρελθόντος. Δεν είναι κολλέγιο τα δημοσιογραφικά μαγαζιά. Και έχω περάσει από πολλά…

Δεν έχεις κάνει δηλαδή φίλους από το χώρο;

Ελάχιστους. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που αντέχουνε στο χρόνο. Η φιλία είναι ιερό πράγμα. Για να θεωρήσω κάποιον φίλο μου, πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα. Παρατηρώ μάλιστα ότι τώρα λόγω της προβολής μου, αρκετοί θέλουν να με κάνουν φίλο τους. Καταλαβαίνεις ότι πρέπει να είμαι προσεχτικός.

Ποια είναι η γνώμη σου για όσα συμβαίνουν στον πολιτικό χώρο;

Με λυπεί αφάνταστα η όλη κατάσταση. Αυτοί που κυβερνούν προσπαθούν να με πείσουν ότι η Ελλάδα σώζεται επειδή βγαίνει στις αγορές και μπαίνει στην ανάπτυξη. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι ένας λαός ματώνει. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Δεν βλέπω να υπάρχει και σοβαρός αντίλογος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έχω ακούσει από κανέναν προτάσεις που να με πείθουν ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση.

Θα ψηφίσεις «Ποτάμι»;

Όχι. Ένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να εμπλέκεται στα παιχνίδια της εξουσίας αλλά να την κριτικάρει. Από τον φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη περιμένω να ακούσω εμπεριστατωμένα την πολιτική του θέση. Μέχρι στιγμής ακούω γενικολογίες. Όταν ακούσω το πρόγραμμα και το σχέδιό του για έξοδο από την κρίση, τότε ευχαρίστως να τον ψηφίσω. Μέχρι στιγμής τον συγχαίρω για την εξαιρετική δημοσιογραφική του πορεία.

Εσύ θα ασχολιόσουν ενεργά με την πολιτική;

Μου έχουν προτείνει επανειλημμένως να γίνω βουλευτής. Βουλευτής θα γινόμουν μόνο αν πείναγαν τα παιδιά μου. Πέρα από το οικονομικό δεν υπάρχει άλλος σοβαρός λόγος για να το κάνω. Δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να κυβερνά. Η δουλειά του είναι να ελέγχει τους κυβερνώντες.

Ποιους 3 δημοσιογράφους ξεχωρίζεις;

Οφείλω να ξεχωρίσω τη Φαίη Μαυραγάνη και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Τους θεωρώ ικανότατους. Από εκεί και πέρα θα βάλω και τον εαυτό μου. Εγώ μπαίνω στην 3άδα με ρουσφέτι. (γέλια)

Τι γνώμη έχεις για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο;

Δεν μπορώ να κρίνω συναδέλφους. Υπάρχουν πολλοί ικανοί δημοσιογράφοι. Υπάρχουν και πολλοί άχρηστοι. Θεωρώ ότι αυτό που κάνει ο Μπογδάνος, το κάνει τίμια. Πιστεύω πως παρουσιάζει αυτό που είναι στον αέρα. Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι.

Βλέπεις καθόλου τηλεόραση;

Δεν προλαβαίνω να δω. Όλη τη μέρα λείπω από το σπίτι. Θα δω κάποια νυχτερινή εκπομπή που φιλοξενεί πολιτικά πρόσωπα και δελτία ειδήσεων. Από εκεί και πέρα μπορεί να κολλήσω σε κάποια ταινία ή να παρακολουθήσω κάποιον αθλητικό αγώνα.

Από το entertv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα