Νικητής η αποχή στις φοιτητικές εκλογές

Πτώση κατέγραψε η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), στα ίδια ποσοστά κινήθηκε η Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ενισχύθηκαν η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά).

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 43,04% των

ψήφων στα Πανεπιστήμια και το 55,38% στα ΤΕΙ. Τα ποσοστά για την ΠΑΣΠ ήταν αντιστοίχως 16,61% και 15,84%, για την Πανσπουδαστική 14,45% και 14,38%, για τα ΕΑΑΚ 11,88% και 4,16% και για την ΑΡΕΝ 5,61% και 2,09%.

Στα αποτελέσματα των υπόλοιπων παρατάξεων η ΔΑΠ κατεβαίνει γύρο στο 30%, ενώ σαφώς πιο ανεβασμένα είναι τα δικά τους ποσοστά.

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 105.000 φοιτητές – οι μισοί από τους ενεργούς. Σε σχέση με πέρυσι η αποχή εμφάνισε αύξηση, ενώ – όπως απαιτεί πλέον η παράδοση των τελευταίων χρόνων – οι φοιτητικές παρατάξεις έβγαλαν ξεχωριστά αποτελέσματα.

«Όσοι ακόμη μιλούν για μια γενιά χωρίς οράματα και αξίες, για μια γενιά μακριά από την πολιτική, σήμερα πήραν μια ηχηρή απάντηση. Διαψεύστηκαν εκκωφαντικά. Πάνω από 100.000 νέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ συμμετείχαν στην πιο ουσιαστική πολιτική διαδικασία, δίνοντας ακόμη υψηλότερα ποσοστά στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και επιβραβεύοντας τη στρατηγική της πολιτικοποίησης που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι φοιτητικές εκλογές έστειλαν πολλαπλά μηνύματα: «Πρώτον, η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες αποδεικνύει ότι το φοιτητικό κίνημα είναι μαζικό, ζωντανό. Εμείς πιστεύουμε και ελπιδοφόρο. Δεύτερον, η ψήφος των φοιτητών δημιουργεί μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Τρίτον, η ΠΑΣΠ παρά την προσπάθεια που οργανωμένα έγινε να εξαφανιστεί επικοινωνιακά και να πληγεί οργανωτικά, διατηρεί τις δυνάμεις της και σε πολλές περιοχές βελτιώνει τις εκλογικές της επιδόσεις».

Η ανακοίνωση των νεολαίων του ΠΑΣΟΚ καταλήγει με μια σύσταση: «Θα συνιστούσαμε αυτούς που έβλεπαν άλλο δίπολο από αυτό που έβγαλε η κάλπη των εκλογών, να ασχοληθούν με το ντέρμπι μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Αλαβάνου, όπου το σκορ διαμορφώνεται σε 0-1».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ, στην οποία τονίζει ότι «τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. κατέγραψαν στις φετινές φοιτητικές εκλογές διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας το 16% στα ΑΕΙ και το 18% στα ΤΕΙ, αποτέλεσμα θετικό για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα