Νεύρα (πολλά) στην κυβέρνηση

Η οικονομία, που κυριαρχεί άλλωστε εδώ και μία πενταετία στη δημόσια ατζέντα, επανέρχεται απειλητικά στο προσκήνιο καθώς οι εστίες αντιδράσεων παραμένουν πολλές, όπως άλλωστε και οι αβεβαιότητες. Η διπλή «δημοσιονομική» παρέμβαση της δικαιοσύνης, με την απόφαση του Μισθοδικείου για τις αποδοχές των δικαστικών και του ΣτΕ για τους ένστολους, προκαλεί σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις μία νέα «τρύπα» στον προϋπολογισμό περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται για το ποσό που πρέπει να επιστραφεί αλλά γι αυτό που, αν και είχε

προϋπολογιστεί ως περικοπή δαπάνης, πλέον θα πρέπει να καταβάλλεται σε δικαστικούς και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η τρύπα των 500 εκ. δεν αποτελεί ήσσονος σημασίας ζήτημα. Κάθε άλλο. Με την Αθήνα να αναγνωρίζει, προ ΣτΕ, έλλειμμα τουλάχιστον 1 δις ευρώ και την τρόικα να το εκτιμά πολύ υψηλότερα, η εκτίναξη του «αναγνωρισμένου» ελλείμματος κατά 500 εκατομμύρια συνιστά μείζον πρόβλημα και οδηγεί σε… μέτρα.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι ουδείς μοιάζει διατεθειμένος να πάρει νέα μέτρα και ουδείς στη Βουλή μοιάζει αποφασισμένος να τα ψηφίσει!

Η χθεσινή ερώτηση 32 γαλάζιων βουλευτών προς τους Γ. Στουρνάρα, Αθ. Τσαυτάρη και άλλους υπουργούς σχετικά με τα «βιβλία εσόδων εξόδων» των αγροτών και τον τρόπο φορολόγησής τους είναι ενδεικτική του κλίματος. Οι κυβερνητικοί βουλευτές δέχονται ισχυρές πιέσεις στις περιφέρειές τους ενώ ο αγροτικός κόσμος στήριζε παραδοσιακά τη ΝΔ. Και ενώ το φορολογικό των αγροτών ψηφίστηκε προ μηνών, οι 32 ζητούν μείωση του αγροτικού φορολογικού συντελεστή στο 5%-7% έναντι του 13% που προβλέπεται, κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και, βέβαια, αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο υποχρεούνται οι αγρότες στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ.

Τα αιτήματα των 32 μπορεί μεν να μην έχουν προοπτικές υλοποίησης, ωστόσο είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι και αρνούνται την εφαρμογή μέτρων που και οι ίδιοι ψήφισαν. Πολλώ δε μάλλον αρνούνται να στηρίξουν νέα μέτρα εάν αυτά έρθουν στη Βουλή. Και όχι μόνον δημοσιονομικά. Η χθεσινή κίνηση, σημειώνουν αρκετοί, αποτελεί και μήνυμα προς την πλευρά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και της πρότασής του για διεύρυνση του χρόνου διατήρησης του φρέσκου γάλακτος. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπογραμμίζει την κυβερνητική αποφασιστικότητα για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει – κάθε άλλο – ότι η σχετική προβλεψη Χατζηδάκη θα μπει τελικά στο συρτάρι.

Το μόνον πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι το tool kit του ΟΟΣΑ το οποίο και προτείνει την επέκταση του χρόνου λήξης του γάλακτος αντιμετωπίζει ως προαπαιτούμενο από την τρόικα, η οποία ακόμη κι αν κάνει τα στραβά μάτια για τα δημοσιονομικά θα επιμείνει με ένταση στο ζήτημα των διαρθρωτικών και αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την κυβέρνηση που είναι να μην έχει νεύρα;

Keywords
Τυχαία Θέματα