Νέο δάνειο δεν σημαίνει και νέο μνημόνιο λέει ο Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον υπουργό «η Ελλάδα έχει βγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας», ενώ τόνισε πως «έχουν σταθεροποιηθεί οι προσδοκίες γύρω από την ελληνική οικονομία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη». Και επεσήμανε: «Πέρσι το καλοκαίρι η πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ ήταν υπαρκτή. Σήμερα είμαστε τελείως διαφορετικά».

Ο Γιάννης Στουρνάρας,

έδωσε απαντήσεις σε κοινό, στη νέα εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τόνισε πως «είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους στόχους για το έλλειμμα. Πάντα υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ της ευημερίας των πολιτών και της ευημερίας των αριθμών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα κατά 25%.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι πιθανό νέο δάνειο από τους δανειστές δεν σημαίνει και νέο μνημόνιο

Για τη λίστα Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι σημειώνεται καθυστέρηση στη διαδικασία, αλλά είπε ότι παραμένει στο μικροσκόπιο.

Ερωτηθείς για την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα, μίλησε για ένα μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την πολιτική που ασκείται σήμερα.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ακόμη πως έχουν παραγγελθεί σε τρία think tanks μελέτη και σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

«Η ανάπτυξη που θέλουμε τώρα θα στηριχθεί σε εξαγωγές, σε κλάδους εξωστρεφείς. Μπορεί να είναι η βιομηχανία τροφίμων, η υγεία, έχουμε δυνατότητες στην ενέργεια», τόνισε.

Aπαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες δήλωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων. Το κυριότερο μέτρο που παίρνουμε για την επιστροφή των καταθέσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, συμπλήρωσε.

Για την επιβάρυνση στα ακίνητα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει φορολογία στα ακίνητα. Στην Ελλάδα η φορολογία ήταν μικρή και πλέον θέλουμε να «απλώσουμε» την επιβάρυνση. Το 2014 θέλουμε να εισπράξουμε 2,9 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως από του χρόνου θα καταργήσουμε τα τεκμήρια και θα έχουμε περιουσιολόγιο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τήρησης βιβλίου εσόδων-εξόδων για κάθε επενδυτή που θα πραγματοποιεί πάνω από 3 κινήσεις ανά εξάμηνο στο Χρηματιστήριο ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «αυτό πρέπει να το δούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα