Τελεσίγραφο από Ουκρανία σε φιλορώσους αυτονομιστές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντ Τουρτσίνοφ δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλιμάκας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χρησιμοποίηση του στρατού στην ανατολική Ουκρανία είναι μία "εγκληματική διαταγή".
Στην ανακοίνωση καλείται η Δύση να θέσει υπό τον έλεγχό της τη σύμμαχό της ουκρανική κυβέρνηση. "Τώρα αποτελεί ευθύνη της Δύσης να προλάβει έναν εμφύλιο

πόλεμο στην Ουκρανία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αναγγέλλει ότι προτίθεται να φέρει το θέμα της Ουκρανίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σκοτώθηκε αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας

Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που πραγματοποίησε σήμερα το Κίεβο κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας «αδιευκρίνιστος αριθμός» θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Αβάκοφ δεν πρόσθεσε καμία άλλη διευκρίνιση σ' αυτό το σύντομο μήνυμα. Κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους της ανατολικής πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως πυροβολισμοί πέφτουν στην πόλη, όμως ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο Σλαβιάνσκ είπε πως δεν έχει ακούσει πυροβολισμούς.

Φιλορώσοι ακτιβιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες, Σάββατο, κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης.

Μηνύματα σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έκαναν σήμερα το πρωί λόγο για πυροβολισμούς στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είπε ότι πετούν στην περιοχή δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ' αυτό, όπως «Δημοψήφισμα!».

Νεκρός και ένας φιλορώσος ακτιβιστής

Ένας φιλορώσος ακτιβιστής σκοτώθηκε στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Κιέβου, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο ένοπλο φιλορώσο.

"Από την πλευρά μας, υπάρχουν και δύο τραυματίες", δήλωσε ο φιλορώσος Νικολάι Σολντσέφ στο πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα