ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ… ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η διαδικασία υπέρβασης των κομμάτων έτσι όπως τα ξέραμε ως τώρα έχει ήδη ξεκινήσει, αφού όλοι οι βασικοί παίκτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πρωταγωνιστήσουν νέα κόμματα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ανάγκη αυτή, της υπέρβασης των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών προέκυψε  για πολιτικούς, αλλά και για… πρακτικούς λόγους, από το εκλογικό

αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, όπως παραδέχονται στελέχη όλων των κομμάτων.
Ήδη, στη Συγγρού, την Ιπποκράτους αλλά και στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν διευρύνσεις, νέες σχηματοποιήσεις, ακόμη και νέα… ονόματα και σύμβολα, προκειμένου να απαντήσουν στις ανάγκες των καιρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για «φιλελεύθερες δυνάμεις» και για την Κεντροδεξιά, αποφεύγοντας να πει το όνομα του κόμματός του . Ο πρόεδρος της ΝΔ, που ήδη έχει εξαγγείλει την επανένωση της Κεντροδεξιάς, θέλει αυτή να γίνει με όρους στρατηγικού βάθους και όχι να φανεί ως προσπάθεια επανένταξης ή μετεγγραφής δεξιών και κεντροδεξιών στελεχών από άλλα κόμματα. Αν και ακόμη μένουν κάποιες λεπτομέρειες ώσπου να κλείσει η συνεργασία της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να μην κατέλθει στις εκλογές ως «ΝΔ», αλλά ως ένας συνασπισμός κεντροδεξιών φιλελεύθερων κομμάτων, στο πρότυπο του Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που φέρεται να επιθυμεί και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη, ώστε να μην «προδώσει» όσους πίστεψαν στο εγχείρημα της ΔΗΣΥ και να μη φανεί ότι η ίδια, μετανοημένη, επιστρέφει στο «μαντρί». Η ΔΗΣΥ, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ως ένας εν αναστολή κομματικός φορέας ή θα ενταχθεί στη ΝΔ. Στο επιτελείο Σαμαρά ήδη ψάχνουν τρόπους να κατέβει στις εκλογές αυτός ο «φιλελεύθερος συνασπισμός» χωρίς, ωστόσο, να διασαλευθεί το μπόνους των 50 εδρών, εφόσον έρθει πρώτο κόμμα, καθώς ο εκλογικός νόμος δε δίνει μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων.

Νέα Αριστερά

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος που άφησε να διαφανούν οι σκέψεις του για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο, ευρύτερο. «Η εντολή αυτή είναι και εντολή για τη συγκρότηση μιας μεγάλης παράταξης, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς», δήλωνε το βράδυ της Κυριακής 6ης Μαΐου, προϊδεάζοντας για τα σχέδιά του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα. Εξάλλου, ο τρόπος που συγκροτείται και λειτουργεί ως ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, με αυτόνομες συνιστώσες σε καθεστώς συμμαχικό, είναι μάλλον προβληματικός για ένα κόμμα που παίζει πια με όρους εξουσίας. Συν τοις άλλοις, τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν και πρακτικοί λόγοι, αφού με την παρούσα νομική μορφή του, είναι πιθανόν να στερηθεί το μπόνους των 50 εδρών, αν έρθει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου. Εξάλλου, η ενσωμάτωση στα ψηφοδέλτια του σχήματος ορισμένων «ΠΑΣΟΚογενών» στελεχών (Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Τσουκαλάς, Αλέξης Μητρόπουλος κ.α.), οι οποίοι μάλιστα πήγαν και εξαιρετικά στις εκλογές, φαίνεται ότι θα εμβα

Keywords
Τυχαία Θέματα