Νέα μέτρα περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρά το προχωρημένο του θέρους, στον ΣΥΡΙΖΑ ζεσταίνουν μηχανές, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να πιέζεται σοβαρά από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για «διορθωτικά μέτρα» και παράταση όλων των «έκτακτων» μέτρων και εισφορών που ισχύουν τα τελευταία 3 χρόνια.

Νέα δεδομένα

Τούτων δοθέντων, στον ΣΥΡΙΖΑ «ζυγίζουν» τα νέα

δεδομένα, καθώς εκτιμούν πως αν οι πιέσεις της τρόικας ενταθούν, τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με το απόλυτο αδιέξοδο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να… μην παραξενευθεί, αν δει τον πρωθυπουργό να οδεύει σε στρατηγική «ελεγχόμενης σύγκρουσης» με τους εκπροσώπους των δανειστών, με το βλέμμα στραμμένο σε πρόωρες κάλπες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, ακόμη και το «στοπ» της τρόικας στις φοροελαφρύνσεις που εφέρετο να σχεδίαζε η κυβέρνηση, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το Μέγαρο Μαξίμου. «Αν πάνε έτσι σε εκλογές, χωρίς ένα θετικό νέο, θα κάνουμε περίπατο», τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως οι συνθήκες πολιτικής ασφυξίας για την κυβέρνηση θα ενταθούν, όσο η τρόικα θα συνεχίσει να ζητεί νέα μέτρα και θα απορρίπτει κάθε χαλάρωση της ως τώρα άγριας λιτότητας.

Επίθεση

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την φημολογούμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την περαιτέρω χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και τις απαιτήσεις της τρόικας για νέο Ασφαλιστικό.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ήδη μες στο σαββατοκύριακο να επιτίθεται στο Μαξίμου. «Όσο περισσότερο απομονώνεται κοινωνικά και ηττάται πολιτικά, ο πρωθυπουργός μετέρχεται των πλέον αυταρχικών και αλαζονικών μεθόδων που εγγυώνται -έστω και προσωρινά- ότι δεν θα αμφισβητηθεί το μνημονιακό σχέδιο και οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα», σημείωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «ενώ γίνεται κουρελόχαρτο το Σύνταγμα για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία της χώρας, η κυβέρνηση δεν προβάλλει καμία αντίσταση απέναντι στους δανειστές και στις αξιώσεις τους για την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

«Έχει το θράσος να μιλά για χαλάρωση του μνημονίου, για φοροελαφρύνσεις και «φιλολαϊκά μέτρα», την ίδια στιγμή που ισοπεδώνει δικαιώματα, ξεπουλά τα δημόσια αγαθά από την ενέργεια και το ρεύμα, μέχρι τις παραλίες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα και τους πολίτες της», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα