ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

19:00 2/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Για ανηθικότητα εγκαλεί ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης τον Τόνι Μπλερ και τον Τζορτζ Μπους και σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «Observer», διατύπωσε ότι πρέπει να δικαστούν για εγκληματίες πολέμου.

«Περισσότεροι από 110.000 Ιρακινοί πέθαναν στη σύγκρουση αυτή από το 2003, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και στα τέλη του 2011, σχεδόν 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 32.000 τραυματιστεί», επισημαίνει ο Ντέσμοντ Τούτου στο άρθρο του.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος

των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους «ψεύδονταν όταν χρησιμοποίησαν ως πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ την πιθανή παρουσία στη χώρα αυτή όπλων μαζικής καταστροφής, την ώρα που το μόνο που ήθελαν ήταν να ξεφορτωθούν τον Σαντάμ Χουσέιν, τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ».

Τόνισε ότι πρέπει να περάσουν από δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αιτιολογία ότι: «Μόνον που για τα γεγονότα αυτά, σε έναν συγκροτημένο κόσμο, οι υπεύθυνοι αυτών των βασάνων και των απωλειών ανθρώπινων ζωών θα έπρεπε να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με ορισμένους από τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες όμοιούς τους, οι οποίοι όφειλαν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στη Χάγη».

Στο άρθρο του, ο Ντέσμοντ Τούτου, αγωνιστής κατά του απαρταχάιτ, τόνισε ότι: «Οι καλοί ηγέτες είναι οι φρουροί της ηθικής», για να καταλήξει ότι: «θέμα δεν είναι αν ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν καλός ή κακός, ή πόσους ανθρώπους σφαγίασε από τον ίδιο του το λαό. Το θέμα είναι ο κ. Μπους και ο κ. Μπλερ να μην έπεφταν ποτέ σε αυτό το επίπεδο ανηθικότητας».

Από την πλευρά του Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για «μια παλιά ασύστατη φήμη». Συγκεκριμένα, είπε: «Η επανάληψη της παλιάς ασύστατης φήμης ότι είπαμε ψέματα όσον αφορά τα στοιχεία είναι απολύτως εσφαλμένη όπως έχει δείξει καθεμία ξεχωριστά ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων που έχει γίνει». Τέλος, χαρακτήρισε «παράξενο» από την πλευρά του Ντέσμοντ Τούτου να θεωρεί ότι «η σφαγή από τον Σαντάμ εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών του δεν έχει σχέση με την ηθική βάσει της οποίας ελήφθη η απόφαση για την ανατροπή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα