Νέα έρευνα της Grant Thornton: «Η Παγκόσμια Οικονομία το 2014»

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Σήμερα οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης παρουσιάζονται αισθητά βελτιωμένες με τις περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να αναμένουν μεγάλη ανάπτυξη το 2014, επισημαίνει ο πρόλογος της έκθεσης.

Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών σε αυτές τις οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και υπάρχει ελπίδα πως η αυξημένη εμπιστοσύνη θα τους ενθαρρύνει

να επενδύσουν περισσότερο στις λειτουργίες και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, προκειμένου να επιτύχουν μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτει.

Πάντως, τονίζεται, η κατάσταση σε πολλές αναδυόμενες αγορές παρουσιάζει ακριβώς αντίθετη εικόνα. Αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει τη σταδιακή ελάττωση του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, πολλές χώρες είδαν το νόμισμά τους να χάνει αγοραστική δύναμη και την ανάπτυξη να γίνεται τροχοπέδη.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Κίνα, στη Βραζιλία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2013, ενώ στη Ρωσία και στην Τουρκία άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό της από την αρχή της κρίσης. Η εμπιστοσύνη επανήλθε, κυρίως, στην Κίνα και στην Ινδία, αλλά με πολλές από τις χώρες αυτές να ταλανίζονται από φθίνουσα ανάπτυξη, αδύναμη ισοτιμία και κοινωνικές αναταραχές, το 2014 δείχνει ότι θα είναι μια περίοδος σημαντικών προσαρμογών, υπογραμμίζει ο πρόλογος.

Σημειώνει ακόμα ότι, η κρίση στην ευρωζώνη, επίσης, βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία. Μετά από μια ύφεση της τάξεως του 0,4% το 2013, η ευρωζώνη αναμένεται να ξαναγνωρίσει ανάπτυξη το 2014. Ενώ, όμως, η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί σθεναρά, οι δυο αμέσως μεγαλύτερες οικονομίες, η Γαλλία και η Ιταλία, φαίνεται πως πρέπει ακόμη να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να φέρουν την ανάπτυξη, με τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να είναι από τις λιγότερο αισιόδοξες στον κόσμο.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, παρατηρείται σύγκλιση των προοπτικών ανάπτυξης. Στα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες. Όμως, η δυναμική αυτή αλλάζει τους τελευταίους μήνες. Η Μονάδα Πληροφοριών του Economist αναμένει πως η ανάπτυξη των οικονομιών που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ θα ξεπεράσει την ανάπτυξη εκείνων που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, όμως η μεταξύ τους διαφορά θα είναι η μικρότερη από το 2008. Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς μια πιο σταθερή, εξισορροπημένη παγκόσμια οικονομία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα