ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣτΕ

Την αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή, που θέτει το Σύνταγμα και απαγορεύει  ρητά τη μονιμοποίηση συμβασιούχων θέτει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα μέλη της Ολομέλειας, με αφορμή την επεξεργασία  προεδρικού διατάγματος,  προσδιορίζουν τις τρεις περιπτώσεις, που επιτρέπεται στις θέσεις  των μονίμων υπαλλήλων να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι

για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές οι τρεις περιπτώσεις που επιτρέπουν την πρόσληψη  συμβασιούχων είναι  οι εξής:

- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου  για την κάλυψη  απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών  και μόνο για μην νομοθετημένες οργανικές θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι για τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων  έχει εκδοθεί εκτελεστικός νόμος που ορίζει τη διάρκειά τους.

- Συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου  για την κάλυψη  απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών  υπό την προϋπόθεση ότι όσοι προσλαμβάνονται καταλαμβάνουν  νομοθετημένες οργανικές θέσεις  και ανήκουν είτε στο επιστημονικό είτε  στο τεχνικό προσωπικό.

- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη νομοθετημένων οργανικών θέσεων  με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί και πάλι εκτελεστικός νόμος  που καθορίζει τη διάρκεια των συμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε  με αφορμή την επεξεργασία  σχεδίου προεδρικού διατάγματος  του υπουργείου προστασίας του πολίτη , που αφορά  την οργάνωση και λειτουργία  υπηρεσίας πρώτης υποδοχής αλλοδαπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα