Ν. ΑΦΡΙΚΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

Η διαμάχη των μεταλλωρύχων με τους εργοδότες τους έχουν επιπτώσεις στην οικονομία της Νότιας Αφρικής, γι’ αυτό και σήμερα ο πρόεδρός της Τζέικομπ Ζούμα τους κάλεσε να βρουν συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατό.

«Το ποσό της χαμένης παραγωγής εξαιτίας των απεργιών εδώ και εννέα μήνες στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας πλησιάζει τα 4,5 δισεκατομμύρια ραντ (420 εκατομμύρια ευρώ). Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε στην ύφεση», δήλωσε ο Ζούμα.

Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του κράτους

που προέρχονται από τον τομέα των εξορύξεων.

Η απεργία στο ορυχείο πλατίνας στη Μαρικάνα ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου έπειτα από πρωτοβουλία 3.000 γεωτρυπανιστών που διαφωνούσαν με τους εκπροσώπους τους του ισχυρού συνδικάτου των μεταλλωρύχων NUM. Η πλειοψηφία των γεωτρυπανιστών δεν ανήκει στο συνδικάτο αυτό, αλλά αυτοί έχουν λάβει την υποστήριξη ενός μικρότερου.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε σήμερα 42 ανθρώπους για παράνομη συνάθροιση κοντά στο ορυχεία πλατίνας στο Ρασιμόν, κοντά στη Σαν Σίτι.

«Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα χωριό κοντά στο Ρασιμόν. Ήθελαν να εμποδίσουν άλλους εργαζόμενους να δουλέψουν», δήλωσε ο Κέα Καλέμπ, εκπρόσωπος της Royal Bafokeng Platinum, της εταιρείας στην οποία ανήκει το ορυχείο, το οποίο παράγει το 4% της νοτιοαφρικανικής παραγωγής πλατίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα