ΜΟΝΤΙ ΕΙΔΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΞΟΡΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

20:10 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Η ανάπτυξη της οικονομίας, η εργασία των νέων αλλά και οι εξελίξεις από την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. κυριάρχησαν στη σημερινή ιταλογερμανική διακυβερνητική συνάντηση στη Ρώμη, με την συμμετοχή του  Μάριο Μόντι και της Άγκελα Μέρκελ.

«Η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην οδό της οικονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Μετά την μεταρρύθμιση του εργασιακού εξήγησα ότι ασχολούμαστε με την αναθεώρηση και περιστολή των

δημοσίων δαπανών. Για να αποτραπούν οι σπατάλες και να αυξηθεί η λειτουργικότητα του δημοσίου» είπε ο  Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Επίσης υποστήριξε ότι στην θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις στην Ε.Ε. για την ανάπτυξη και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για τον περιορισμό των δαπανών.

Έμφαση έδωσαν και οι  δύο ηγέτες στην οικονομική και εμπορική συνεργασία των δυο κρατών, την οποία χαρακτήρισαν ζωτικής σημασίας, αφού οι  διμερείς εμπορικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μόντι υποστήριξε ότι βασικός στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα στερεότυπα, που έχει ένα μέρος της κοινής γνώμης και τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σε ό,τι αφορά την ασπίδα κατά των σπρεντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια στην τελευταία σύνοδο, «για να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μίας πιο ικανής Ευρώπης. Δουλέψαμε, κυρίως, για το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη».

«Για το λόγο αυτό η ιταλική κυβέρνηση και άλλοι εταίροι, ζήτησαν να μην είναι απόντα και μέτρα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά των μηχανισμό σταθεροποίησης των αγορών η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο το δημόσιο χρέος της και, σε αυτή την κατεύθυνση, φέτος η σχέση ελλείμματος ΑΕΠ θα είναι μόλις 2%. Γι’ αυτό και η Ρώμη δεν θα καταθέσει αίτημα στήριξης» ξεκαθάρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Επιπλέον όσον αφορά στα σπρέντ ο Μόντι είπε ότι «οι ενάρετες χώρες, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζονται στο έργο εξυγίανσης τους, από υπερβολικά υψηλά σπρεντ (. . .). Η Ιταλία δεν βρίσκεται στην θέση στην οποία βρέθηκαν η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι επιθυμία της είναι να ξεπεραστούν από κοινού οι όποιες δυσκολίες. Σχολίασε τις πολλές  μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπως είπε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι  συνομιλίες για ανταλλαγή εμπειριών, για την αύξηση της απασχόλησης, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των υποδομών.

Αναγνώρισε δε ότι οι δυσκολίες των «γειτόνων» μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες και για τη Γερμανία, ενώ σε σχέση με τον μηχανισμό ανάσχεσης της αύξησης των επιτοκίων, η Μέρκελ σημείωσε ότι πιστεύει πως «είναι σημαντικό όσα αποφασίστηκαν να εφαρμοσθούν βάσει των μέτρων και κανόνων που ήδη ισχύουν. Με γνώμονα την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Αυτό είναι το πιστεύω μ

Keywords
Τυχαία Θέματα