Μόλις 2 από τα 25.000 εμβάσματα προς το εξωτερικό έχουν ελεγχθεί!

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 2 περιπτώσεις από τις χιλιάδες της λίστας με τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, το μαύρο των off shore και των αγορών ακινήτων του Λονδίνου, είναι πενιχρά.

Τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών μιλούν από μόνα τους, αν και ο υπουργός φάνηκε να περηφανεύεται για την πορεία των ελέγχων.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα

είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης και όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών, κατά τους ελέγχους των εμβασμάτων, αποκλείστηκαν μετά από διασταυρώσεις όσοι δικαιολογούσαν τις καταθέσεις τους και εστάλησαν 24.710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις.

Μετά από αξιολογήσεις, επελέγησαν 436 περιπτώσεις με ενδείξεις πού μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο υποθέσεις από τις οποίες έχουν εισπραχθεί 5 εκατ. ευρώ.

Για τα ακίνητα στο Λονδίνο, ταυτοποιήθηκαν 107 επενδύσεις, επελέγησαν οι 84 και έχουν βεβαιωθεί 162.000 ευρώ. Για τα ταχύπλοα σκάφη, από τους 136 φορολογούμενους δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου από αυτές διαπιστώθηκαν 8 φορολογικές παραβάσεις ενώ για τρία μεγάλα εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Για τις off shore εταιρίες, από τις 322 που επελέγησαν, δόθηκε εντολή περαιτέρω ελέγχου για 163, ολοκληρώθηκαν 34 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν για αυτές ποσά που ανέρχονται σε 40 εκ ευρώ περίπου. Στις διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟY και ΤΑΧΙS, από 2.423 διασταυρώσεις στοιχείων δόθηκαν εντολές ελέγχου για 1.800, έχουν ολοκληρωθεί οι 329 και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκ ευρώ. Για τις Λίστες Λαγκάρντ και Λουξεμβούργου, Έχει ζητηθεί το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών ενώ είναι σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.

Ο κ. Στουρνάρας κατά άλλα ανέφερε ότι ο φόρος ακινήτων που σχεδιάζεται θα είναι δικαιότερος διότι θα αφορά περισσότερους φορολογούμενους που θα πληρώνουν λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα. «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζουμε θα είναι πολύ πιο δίκαιος σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα γιατί θα αφορά πολύ περισσότερους και θα πληρώνουν πολύ λιγότερα ποσά. Ο φόρος στα χωράφια θα είναι της τάξεως των 10-20 ευρώ το χρόνο, για αυτό το ποσό μιλάμε», δήλωσε ο υπουργός.

Ωστόσο οι αναφορές του όχι μόνο δεν έπεισαν αλλά οδήγησαν τον Α. Κακλαμάνη στην επισήμανση ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Τα ακίνητα υπάρχουν, το θέμα είναι αν υπάρχουν τα λεφτά». Είπε ακόμα πως αν ήταν στη θέση του κ. Στουρνάρα θα είχε καλέσει αυτούς που του έδωσαν τα στοιχεία για να τα παρουσιάσει στη Βουλή και θα τους είχε εγκαλέσει διότι αποδεικνύεται ότι καμμία σοβαρή προσπάθεια γίνεται για να συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή.

«Κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με την Λίστα Λαγκάρντ. Εμάς μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιοι πλούσιοι έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, την ώρα που άρχιζε η κρίση, η δυστυχία, η πείνα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε την μάχη έχοντας κάποιους να υπονομεύουν την προσπάθεια της αυτή», πρόσθεσε ο κ Κακλαμάνης.

«Στον ενάμιση χρόνο που είναι αυτή η κυβέρνηση έκανε όσα δεν έγιναν χρόνια. Η προσπάθεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδος είναι ίση με την προσπάθεια από την μέρα που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Τα πάντα είναι θέμα χρόνου, γνωρίζω πολύ καλά ότι χρόνος δεν υπάρχει», δήλωσε πάντως ο υπουργός. Επικαλέστηκε δε τα αποτελέσματα των ελέγχων των off shore λέγοντας ότι σε μόνο δύο για τις οποίες διαπιστώθηκε φορολογική παράβαση, επιβλήθηκαν και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ.

«Αν για κάθε μια υπόθεση έχει βεβαιωθεί 1 εκ ευρώ, αν ο συνολικός αριθμός τους είναι περίπου 10.000 φανταστείτε όσο μεγάλο θα είναι το τελικό νούμερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας: «Όταν ανέλαβα την φορολογική διοίκηση οι ελεγκτές ήταν στους 600 και σήμερα είναι 2000 ενώ στο άμεσο μέλλον θα συμπληρωθούν με άλλους 300 πτυχιούχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα