ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΥΕΝ

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας του ΙΜΟ (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού) των Ηνωμένων Εθνών και προσφάτως τιμήθηκε με το  Διεθνές Ναυτιλιακό Βραβείο του ΙΜΟ για το 2011 ακούγεται μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να αναλάβουν το υπουργείο Ναυτιλίας, αφού θεωρείται δεδομένη η επανασύστασή του.

Βέβαια, ακούγονται και άλλα ονόματα όπως του Γιάννη Πλακιωτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Άδωνι Γεωργιάδη,

αλλά με μικρότερες πιθανότητες από αυτή του Ευθύμιου Μητρόπουλου.  Επισημαίνεται ότι ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, που διατέλεσε γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ( ΙΜΟ) γεννήθηκε στον Πειραιά, από ναυτική οικογένεια, καταγόμενη από το Γαλαξίδι. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Ναυτιλίας Ασπροπύργου και από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού και, από το 1962, ως αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.  Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και θαλάσσια τεχνολογία στην Αγγλία.

Επίσης, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παρακολούθησε διάφορες συναντήσεις του ΙΜΟ την περίοδο 1966-1977 καθώς και την Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κ. Μητρόπουλος εντάχθηκε στην Γραμματεία του ΙΜΟ, τον Ιανουάριο του 1979, στη Διεύθυνση Ναυτικής Ασφαλείας, και, τον Μάιο του 1992, διορίστηκε διευθυντής του τμήματος. Τον Μάιο του 2000, έγινε βοηθός του Γενικού Γραμματέα και, το Νοέμβριο του 2003, εξελέγη Γενικός Γραμματέας για το 2004 έως το 2008. Τον Νοέμβριο του 2006, η θητεία του ανανεώθηκε για δεύτερη, τετραετή θητεία, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Εξάλλου είναι  καγκελάριος του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου (Μάλμο, Σουηδίας) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου στη Μάλτα, θέσεις που κατείχε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, και από τις 30 Ιουνίου το Συμβούλιο του ΙΜΟ του έχει απονείμει τον τίτλο του “Ομότιμου καγκελαρίου” του WMU. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή πολλών βιβλίων σχετικά με τη ναυτιλιακή πολιτική και οικονομία, τις κατηγορίες και τύπους εμπορικών πλοίων, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και άλλων ναυτιλιακών θεμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα