Μήνυμα κατά της λιτότητας από την Βραζιλία

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το ραντεβού έγινε χθες στις 17.30 ώρα Βραζιλίας και η συνάντηση Τσίπρα-Ρούσεφ κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κουμουνδούρου, η συνάντηση ήταν «ιδιαίτερα ουσιαστική», η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ελληνική κρίση, αλλά και στους κινδύνους επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ διαπιστώθηκε συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε την πρόεδρο της Βραζιλίας για την αλληλεγγύη που δείχνει προς την Ελλάδα,

ενώ εξήρε την πολιτική της κυβέρνησής της αναφορικά με την αναδιανομή πλούτου και την εξάλειψη της φτώχειας. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Βραζιλία, αλλά και οι σύμμαχές της χώρας –στο πλαίσιο των BRICS- μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο παγκοσμίως για την αναχαίτιση της στρατηγικής λιτότητας, που προωθείται από τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ.

«Ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα θα ακολουθήσει το παράδειγμα των λαών της Νότιας Αμερικής, που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΔΝΤ, θα λυτρωθεί από τη θανατηφόρα θηλιά του Μνημονίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της επικίνδυνης στρατηγικής λιτότητας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι επαφές μας με τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της 5ης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρώντας από τη Βραζιλία για το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, την Αργεντινή. «Επιβεβαιώνουν (σ.σ. οι επαφές στη Βραζιλία) επίσης την ανάλυση μας αλλά και την ανησυχία μας ότι η κρίση μπορεί να γενικευτεί το 2013 αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της λιτότητας, αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη. Μόνο που τη στιγμή που η κ. Μέρκελ απομονώνεται διεθνώς δυστυχώς βρίσκει συμμάχους στην Ελλάδα, τους μερκελιστές των τριών κομμάτων του μνημονίου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά. Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Μπραζίλια για την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα