Μην περνάς ποτέ με κόκκινο!

«Συγχώρεσε με!» Το tweet του δημοσιογράφου της «Φιγκαρό» στον Ολάντ, είχε τη δική του σημειολογία, εκείνη την συννεφιασμένη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε μόλις τελειώσει την ομιλία μπροστά στους Γάλλους και ξένους δημοσιογράφους . Είχε παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια το “σύμφωνο ευθύνης“ και το σχέδιο του για την περικοπή των δημοσίων δαπανών ως το 2017.

Για τους περίπου 600 δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην αίθουσα Δεξιώσεων του Ελιζέ, η τρίτη συνέντευξη τύπου του προέδρου, έμελλε να μείνει για πάντα χαραγμένη στο συλλογικό ασυνείδητο.

Κόντρα στη συνηθισμένη γαλλική συνταγή, η πρώτη ερώτηση του Αλμπέρ Λοντρ έσκασε σαν βόμβα, περνώντας την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Πώς ένιωσε ο γάλλος δημοσιογράφος; Μάλλον, αμήχανα. Και ενώ οι Γάλλοι και ο υπόλοιπος κόσμος αγωνιούσαν να μάθουν για την τύχη του ερωτικού τριγώνου, ο Γάλλος πρόεδρος κατακεραύνωσε τους ηδονοβλεψίες της κλειδαρότρυπας, αρνούμενος το γεγονός ότι η παράνομη σχέση του θα γινόταν αφορμή για ένα ξέφρενο πάρτι στα παγκόσμια μίντια.

Ιδιωτική ζωή; Πώς μπόρεσε ο Πρόεδρος να συμπεριφερθεί με τέτοια ελαφρότητα, τέτοια απερισκεψία“ αναρωτιέται η Le Monde. Είναι ηθικό το ζήτημα; Διεκδικώντας τον τίτλο του “Νορμάλ“ ο Ολάντ ,τον Μάιο του 2012, σε αντίθεση με τον άκρως εξωστρεφή Σαρκοζί που διαφήμιζε τον έρωτά του για την Μπρούνι, υποσχέθηκε στους Γάλλους ότι η συμπεριφορά του θα είναι κάθε στιγμή υποδειγματική. Όμως, μέσα σε ένα χρόνο ο “μεσιέ“ Φρανσουά βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε ροζ σκάνδαλο. Η συμπεριφορά του και κυρίως ότι δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στη συνέντευξη τύπου, αντιμετωπίστηκε στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία , με χλεύη και σαρκασμό στη χειρότερη.

“Τα ιδιωτικά ζητήματα λύνονται ιδιωτικά“. Φορώντας κράνος και τρυπώνοντας σαν κλέφτης στην πολυκατοικία της ερωμένης του, o Ολάντ φαίνεται ότι υπερεκτίμησε την ανοχή των Γάλλων στο απαράβατο του προεδρικού αξιώματος. “Το όλο το Παρίσι γνώριζε“ , έγινε μπούμερανγκ, όταν οι φωτογραφίες του ζεύγους αναρτήθηκαν στα βρετανικά και αμερικανικά ταμπλόιντ. Κάτι σαν ηλεκτρική εκκένωση χτύπησε το Παρίσι. Ούτε όμως, τότε, ο άτακτος πρόεδρος πήρε το μήνυμα . Η εποχή Μιτεράν είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Πώς μπορείς να κρύψεις την παράνομη σχέση σου όταν όλος ο κόσμος έχει γίνει μια ανοιχτή οθόνη; Πώς μπορείς να αγνοήσεις την δύναμη της εικόνας, την διαφάνεια που επιτάσσει το Internet.

“Όλος ο πλανήτης μας ζηλεύει αυτές τις μέρες“ ,έγραφε πριν μερικές μέρες σε έγκυρο γαλλικό έντυπο ο Ζαν Κλωντ Κάουφμαν , κοινωνιολόγος, συγγραφέας, υπεύθυνος στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Ήταν ένα από τα πολλά σαρκαστικά σχόλια της γαλλικής διανόησης που μας υπενθύμισε την ηδονή της κλειδαρότρυπας.

Το σεξ πουλάει. Η παπαρατσική διάθεση, το τατουάζ στην πλάτη της ερωμένης, τα δάκρυα της επίσημης αγαπημένης, τα παράνομα φιλιά, η κλεμμένη ιδιωτική ζωή.

Ξαφνικά, οι Γάλλοι βρέθηκαν ηδονοβλεψίες . Σαν τοξική βόμβα έσκασε το `σκάνδαλο` στον μιντιακό χώρο. Ένας ιός που τρύπωσε παντού. Η ροζ ιστορία είχε όλα τα χαρακτηριστικά της σαπουνόπερας. Οι πιπεράτες γαργαλιστικές λεπτομέρειες έκαμψαν την “σκληρή“ γραμμή για το απαράβατο της ιδιωτικής ζωής που τηρούσε με ευλάβεια ο γαλλικός τύπος. Όλα έγιναν πρώτη είδηση. Το θέαμα ταυτίστηκε με την πολιτική. Το πολιτικό ρεπορτάζ πετάχτηκε στο καλάθι με τα άχρηστα. Το ερωτικό σκάνδαλο , η “ηθικολογία “ πέρασε στην πρώτη γραμμή, στις ειδήσεις των οκτώ.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες υπάρχει η ανάγκη για διαφάνεια. Στην εποχή του internet τίποτα δεν μένει κρυφό. Οι Γάλλοι αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην επιθυμία τους να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή των πολιτικών και την αμφιβολία αν το ιδιωτικό αναμειγνύεται με το δημόσιο έστω με πλάγιο τρόπο. Μια συλλογική πλάνη που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Καθώς το ερωτικό θρίλερ συνεχίζεται μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο από φήμες για απιστίες, ιστορίες αγάπης και ροζ σύννεφα , οι οπαδοί του Ολάντ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, τις περικοπές του κοινωνικού κράτους, το τέλος του σοσιαλιστικού οράματος. Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ο Ολάντ θα συναντηθεί με τρεις κάλπες. Τόσο κοντά, τόσο μακριά από λεκέδες σε μεταξωτά σεντόνια και σκάνδαλα της κλειδαρότρυπας.

Keywords
Τυχαία Θέματα