Μικροσκόπιο σε μέγεθος βελόνας φέρνει επανάσταση στη χειρουργική

«Σκοπός της έρευνάς μας υπήρξε η δημιουργία του εργαλείου που θα βοηθήσει τους χειρουργούς να διασφαλίζουν ότι έχουν αφαιρέσει όλα τα καρκινικά κύτταρα», σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας Ρόμπερτ ΜακΛόφλιν.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν το μικροσκόπιο για να πάρουν τρισδιάστατες εικόνες, μέσω ενός μικροσκοπικού φακού με διάμετρο μικρότερη από το ένα τρίτο του χιλιοστού. Στην παρούσα φάση, η επαναστατική αυτή συσκευή δοκιμάζεται σε δείγματα ανθρώπινου ιστού.
Η καθηγήτρια Κρίστομπελ Σόντερς, χειρουργός και ειδική στον καρκίνο του μαστού

στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Περθ, μας λέει πως το μικροσκόπιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι επιβεβαιώνει την αφαίρεση όλων των καρκινικών κυττάρων από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης.
Όπως επισημαίνει η κ. Σόντερς, «μπορούμε να διαπιστώσουμε σε μικροσκοπικό επίπεδο που ακριβώς βρίσκεται ο όγκος. Δηλαδή είναι κάτι σαν υπερηχογράφημα, αλλά σε μικροσκοπικό επίπεδο».
Οι επιστήμονες ελπίζουν η εφεύρεση να αποδειχθεί χρήσιμη και πέραν των εγχειρίσεων για καρκίνο. Ενδιαφέρον για τη συσκευή έχουν επιδείξει και χειρουργοί που ασχολούνται με ασθένειες του εγκεφάλου και των πνευμόνων.
«Αν μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στους πνεύμονες σε ασθένειες όπως το εμφύσημα, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να παρασκευάσουν καλύτερα φάρμακα για την αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών», σύμφωνα με τον κ. ΜακΛόφλιν.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα