ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Το αρχαίο θέατρο του «ομφαλού της γης» ανοίγει τις πόρτες του έπειτα από 30 χρόνια για μια βραδιά με αποσπάσματα κειμένων αρχαίου δράματος και ζωντανής κλασικής μουσικής, το Σάββατο 21 Ιουλίου.


Αποσπάσματα κειμένων αρχαίου δράματος από διακεκριμένους Έλληνες ηθοποιούς, οι Πέντε Ελληνικές Μελωδίες του Μορίς Ραβέλ ερμηνευμένες από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το Κουιντέτο για Κλαρινέτο του Μότσαρτ με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου

αποτελούν το πρόγραμμα της παράστασης που θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ξανά έπειτα από 30 χρόνια το ερχόμενο Σάββατο, 21 Ιουλίου.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίστηκε από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 3ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β’, βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδότησε την επισκευή του θεάτρου, που απόκτησε πιο μνημειακή μορφή. Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.). Κατά την αρχαιότητα φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών των Πυθίων, των οποίων η σημασία προσέδωσε στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αίγλη. Το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο «Προμηθέας Δεσμώτης», η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες (και τελευταίες) Δελφικές Εορτές παρουσιάστηκε σε επανάληψη ο «Προμηθέας Δεσμώτης» μαζί με τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου.

Έκτοτε, στο αρχαίο θέατρο των Δελφών δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους. Η τελευταία παράσταση (1992) ήταν μία εορταστική μουσική εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο χώρο των Δελφών. Στη θεατρική και μουσική παράσταση του Σαββάτου που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέρο, ο Διονύσης Γραμμένος και η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου.

INFO: Στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 21/07 στις 21.30, εισιτήρια 30, 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, προπώληση στο ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39) & στο www.greekfestival.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα