Μετράει… μέρες ο πλανήτης

Σύμφωνα με τους εσχατολόγους, απομένει λιγότερος από ένας μήνας για το τέλος του κόσμου, καθώς η 21η Δεκεμβρίου του 2012 είναι η τελευταία καταγεγραμμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο του λαμπρού Μεσοαμερικανικού πολιτισμού. Η θεωρία ότι μαζί με το ημερολόγιο σώνεται και η… γενιά μας κυκλοφορεί

εδώ και χρόνια και κερδίζει έδαφος και δημοσιότητα όσο πλησιάζουμε στην επίμαχη ημερομηνία (και από τη στιγμή που πέρασε χωρίς απρόοπτα η προηγούμενη «δυνατή» ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου του 2000).

Με την υπόθεση ασχολήθηκε μέχρι και η NASA. Έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση. Το μόνο που θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, υπογράμμισε η διαστημική υπηρεσία.  Τόνισε πως όχι μόνο δεν τελειώνει ο κόσμος, αλλά ούτε καν το ημερολόγιο των Μάγια, αφού εκείνη την ημέρα απλώς κλείνει ένας από τους μεγάλους κύκλους και δεν μπαίνει οριστικό τέλος. Αυτό σηματοδοτεί τη συντέλεια όσο τη σηματοδοτεί και η τελευταία σελίδα οποιουδήποτε ημερολογίου, που γράφει «31 Δεκεμβρίου», σημείωσε η NASA. Όσον αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας για συγκάλυψη όσων φοβερών και τρομερών θα συμβούν στους ουρανούς, ταράσσοντας τη Γη, ο συντάκτης της έκθεσης διερωτήθηκε, «φαντάζεστε οι χιλιάδες αστρονόμοι που παρατηρούν καθημερινά τους ουρανούς να κρατούν το ίδιο μυστικό από το ευρύ κοινό εδώ και αρκετά χρόνια»;

Για το φαινόμενο του 2012 τοποθετήθηκε και η Εκκλησία της Ελλάδος, αποδοκιμάζοντας τα σενάρια καταστροφής. «Παρά τη σαφή θέση του Κυρίου ότι είναι άγνωστος ο χρόνος της Δευτέρας Παρουσίας Του (Ματθ. 24,36), πολλές από τις εσχατολογικές χιλιαστικές αιρέσεις, παραχριστιανικές κινήσεις και άλλες μελλοντολογικές ομάδες (π.χ. τρομολαγνία περί του τέλους του κόσμου το 2012, ημερολόγιο των Μάγια, τηλεοπτικοί και διαδικυακοί ψευδοπροφήτες κ.ά.) δέν διστάζουν, με διάφορους αστήρικτους αγιογραφικούς και χρονολογικούς συσχετισμούς, να καθορίζουν μέσῳ ψευδοπροφητειών ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα λάβει χώρα η Δευτέρα Παρουσία και, φυσικά, επανειλημμένως διαψεύδονται», ανέφερε η Εκκλησία σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Οκτώβριο.

Βέβαια, αν το δει κανείς λογικά, η ιδέα ότι οι Μάγια προφήτευσαν το τέλος του κόσμος χωλαίνει για τον απλό λόγο ότι… ουδέποτε είχαν προφητεύσει οτιδήποτε άλλο. Ούτε καν το δικό τους τέλος, στα χέρια των Κονκισταδόρων.

Ο μύθος εξακολουθεί όμως να ζει. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού πάνω σε αυτό το μύθο γράφτηκαν βιβλία,  διοργανώθηκαν σεμινάρια από γκουρού του «Νιου Έιτζ», γυρίστηκαν σειρές και ταινίες όπως τα X-Files και το 2012 του Ρόλαντ  Έμεριχ, έγιναν δηλαδή χοντρές μπίζνες!

Keywords
Τυχαία Θέματα