«Μέτωπο» με Καμμένο χωρίς μομφή στον Στουρνάρα

Πρώτη από κοινού ενέργεια είναι να καλέσουν το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας στη Βουλή προκειμένου, όπως αναφέρουν, να δώσει εξηγήσεις για την άρνηση να συνδράμει την κυπριακή κυβέρνηση.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξει αίτημα των βουλευτών μας από κοινού προκειμένου ο κ. Προβόπουλος ο Διοικητής της Τράπεζας

της Ελλάδας να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η χώρα μας σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επαναλαμβάνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όσον αφορά στην πρόταση μομφής προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που ζητούσε ο κ. Καμμένος, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποφεύγει να ανοίξει αυτό το μέτωπο και να επικεντρώνεται σε μια γενικότερη πολεμική κατά του συνόλου της κυβέρνησης.

«Θεωρούμε ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, υπάρχει και σε αυτό νομίζω συμφωνία, από εκεί και πέρα το πώς τακτικά θα χειριστούμε τις κινήσεις στο επόμενο διάστημα που πρέπει να γίνουν θα συναρτηθεί από τις ευρύτερες εξελίξεις που θα έχουμε στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ παρέπεμψαν τη συγκεκριμένη διαδικασία στο μέλλον.

Επίσης καταφέρεται κατά της κυβέρνησης καθώς όπως αναφέρι «αντί να συμπαρασταθεί στο περήφανο όχι του Κυπριακού λαού, στην πραγματικότητα συμπαρίσταται στην κα Μέρκελ και στο Eurogroup, στις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς απέναντι στην Κύπρο».

Εκτιμά δε ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικής σημασίας διότι αναδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα και διαπραγμάτευσης και κατακτήσεων, πέρα και έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα. Και αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει λύση έξω από τους εκβιασμούς της τρόικα.

Η Κύπρος λοιπόν ενώνει τα δύο κόμματα και γίνεται λόγος για «μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό».

«Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν την προσπάθεια θα την αναλάβουμε από κοινού προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό επίπεδο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση έχει υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική λειτουργία μέσα από τις συσκέψεις των τριών αρχηγών των κομμάτων και πολλές φορές παραβιάζει και το ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Συμφωνήσαμε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να διεξάγει άμεσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μια στάση που πιστεύουμε εμείς, ότι όχι μόνο δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Συμφωνήσαμε να υπάρξει αίτημα των βουλευτών μας από κοινού προκειμένου ο κ. Προβόπουλος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η χώρα μας σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Καμμένου μετά τη συνάντηση αυτή εκφράζεται ως εξής: «Σήμερα ήταν μια αρκετά σημαντική συνάντηση που κάναμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα από κοινού προς τον κυπριακό ελληνισμό. Η Κύπρος δεν είναι μακριά και οι Κύπριοι, οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους, είμαστε όλοι μαζί, είναι όλος ο ελληνικός λαός.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «απεδείχθη από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, σήμερα, ότι αρνήθηκε (η Ελλάδα) να δώσει τα 2 δισ. ευρώ ενώ είχαν κουρευτεί 5 δισ. απο το έγκλημα του PSI, προκειμένου να μην φτάσει στο σημείο αυτό η κυπριακή οικονομία και να μην φτάσει η απόφαση του Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε».

Ο ίδιος είπε ότι θα κληθεί ο κ. Προβόπουλος στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, για να απαντήσει «για ποιο λόγο αρνήθηκε αυτή τη βοήθεια προς την Κύπρο, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχει στα ταμεία της η κυβέρνηση τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μια ανακεφαλαιοποίηση που θα πρέπει λογικά να γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα