Μεταξύ Σκύλλας (Τρόικας) και Χάρυβδης (Κύπρου) η κυβέρνηση

08:21 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Και τώρα πώς; Αυτό το ερώτημα μοιάζει να απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν την κυβέρνηση να έχει βαλτώσει ανάμεσα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργεί η κυπριακή κρίση.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, στελέχη του οικονομικού επιτελείο δεν κρύβουν ότι πέραν των άμεσων συνεπειών σε «κουρεμένα» κεφάλαια επιχειρήσεων στην Κύπρο που ελέγχονται από ελληνικά συμφέροντα, η κυπριακή κρίση θα έχει άμεση συνέπεια

στο ελληνικό ΑΕΠ καθιστώντας πλέον εξαιρετικά αμφίβολη την (σ.σ. ούτως ή άλλως υπεραισιόδοξη) πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι θα εισέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, η κυπριακή κρίση επιδεινώνει σφόδρα το χρηματοπιστωτικό πεδίο, σε όλη την ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα όπου η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέα παράταση.

Εν μέσω αυτού του άκρως δυσμενούς τοπίου, ο κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζει να επιδιώκει να κλείσει μέτωπα και, πάντως, να μην εμφανισθεί η Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος. Υπό την έννοια αυτή, η διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξαναξεκινήσει με την τρόικα είναι κρίσιμη όχι μόνον για τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν στο εσωτερικό αλλά και για την εικόνα που θα σταλεί στο εξωτερικό. Με τα πρώτα κυπριακά δεδομένα ανά χείρας αλλά και τα όποια θετικά στοιχεία από δημοσιονομικής απόψεως, το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει να «κερδίσει» κάτι από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στη συνολική διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει. Κρίσιμη ως προς τα σημεία συμβιβασμού της ελληνικής πλευράς είναι η σύσκεψη των τριών της συγκυβέρνησης την προσεχή Τετάρτη. Οι κ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα πρέπει να καταλήξουν σε επώδυνους συμβιβασμούς καθώς, για παράδειγμα, η παράταση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ και για το 2013 συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και στα δύο κόμματα, με τη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει σαφώς πώς, ακόμη και μειωμένο, δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θέλει η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου να αποδεσμευθεί η δόση των 2,8 δισ ευρώ και παράλληλα να ληφθεί θετική απόφαση για την, σε δόσεις πάντως, εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6 δισ ευρώ.

Παράλληλα, επιθυμεί να υπάρξει ένα απτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης στη χώρα, που θα καταδείξει αφενός ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, αφετέρου δε ότι – παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη – η χώρα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Ο κ. Σαμαράς είχε το μεσημέρι του Σαββάτου σύσκεψη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για τον προγραμματισμό του Ταμείου, με εντολή την επιτάχυνση των ρυθμών και την ανατροπή της σημερινής εικόνας απραξίας, ειδικά μετά την εμπλοκή του ΣτΕ στην επένδυση της Κασσάνδρας. Στο αέριο ο υπόγειος πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι της Gazoprom μοιάζουν να προηγούνται στην κούρσα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στον δε ΟΠΑΠ, η μάχη των μνηστήρων συνεχίζεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα