Μετά το «μαστίγιο» των απολύσεων και λίγο «καρότο» ανάπτυξης

08:35 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ματίας Μορς, Κλάους Μαζουχ και Μάικ Φλάναγκαν για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια στην Ελλάδα δέχτηκαν να ανοίξουν κουβέντα και να συζητήσουν σε βάθος το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανεργίας στην συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή. Σήμερα θα μπουν σε λίγο πιο «βαθιά νερά» με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη

και θα ακούσουν, αλλά και θα συστήσουν τις δικές τους «συνταγές» ώστε η χώρα να βγει από την ύφεση και να ανοίξουν θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το ραντεβού θα πέσει στο τραπέζι και η περιβόητη ρύθμιση δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες: Βάσει του σχεδίου θα «παγώνει» η καταβολή της δανειακής δόσης για 4 χρόνια και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και την τελευταία τριετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 35%. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

Τα «καμπανάκια» χτύπησαν πάντως από τις Βρυξέλλες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων: Ο Όλι Ρεν ερωτηθείς για το κατά πόσον θα υπάρξουν απολύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου για μείωση των υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου αρκέστηκε να σημειώσει ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή η ομάδα αξιολόγησης στην Αθήνα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα». Ήταν απόλυτα ξεκάθαρος όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί εντός των στόχων του MoU.

Αλλά και οι επικεφαλής των απεσταλμένων της τρόικα στην Αθήνα φρόντισαν να συλλέξουν όλα τα στοιχεία για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και να υπενθυμίσουν έστω και δια … της πλαγίας στον κ. Μανιτάκη τις συμβατικές του υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και οι απολύσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ο αριθμός των διαθεσίμων υπαλλήλων, οι αυτοδίκαιες αργίες, τα οργανογράμματα, η συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και οι μειώσεις δομών στα υπουργεία, όπως τι έχει αποφασίσει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα πήρε μαζί της τον φάκελο με τα στοιχεία και το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και αφού πρώτα οι εκπρόσωποι των δανειστών μελετήσουν την κυβερνητική πρόταση.

Δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί και στην συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη η τρόικα με τον Πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα