Μέσα και χώρο στους νέους…

08:04 4/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Η νέα γενιά ζει σε ένα κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, στη διαμόρφωση του οποίου δεν είχε ρόλο, που δημιουργεί πόνο και καλείται να το διαχειριστεί και μάλιστα με την προοπτική να το αλλάξει.

Η νέα γενιά πρέπει να γνωρίζει ότι τον πόνο τον κοιτάζουμε καταπρόσωπο και με το κεφάλι ψηλά. Μια τέτοια προοπτική απαιτεί παιδεία που να οδηγεί στην ηπιότητα και την προσαρμοστικότητα και εκπαίδευση-κατάρτιση που να αυξάνει τις δυνατότητες στην αγορά εργασίας

και προπαντός στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Η χώρα μας, αν και δεν έχει επενδύσει στην παιδεία και την καινοτομία, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χώρα που γεννάει το μέλλον, την κάθε φορά βελτιωμένη γενιά! Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τις μεγάλες επιτυχίες των νέων/νεανίδων μας που εντάσσονται στα ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα «έμπειρων» κοινωνιών.

Στις μέρες μας έχουμε ανάγκη τη δραστηριοποίηση του νέων μας στη χώρα τους. Ο λόγος είναι απλός. Η χώρα έχει ανάγκη τη φρεσκάδα, το δυναμισμό, την ουτοπία…Κάθε ουτοπία είναι μια κινητήρια δύναμη να συνεχίσουμε το δρόμο της προοπτικής. Άλλωστε, η ευτυχία έγκειται στο να κυνηγάμε το αδύνατο, ιδιαίτερα για τους νέους κάθε μεγάλος στόχος δίνει νόημα στη ζωή τους και τους επιτρέπει να απολαμβάνουν το δρόμο, που συχνά είναι πιο ευχάριστος απ’ ό, τι ο ίδιος ο στόχος.

Στους νέους μας πρέπει να δώσουμε τα μέσα και χώρο, κάτι που έχει ξεχαστεί μαζί με την προοπτική της χώρας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να φέρουν την άνοιξη στη χώρα και εφαρμόζουν, οι κυβερνώντες, και επαγγέλλονται, οι αντιπολιτευόμενοι, ξεπερασμένες και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Το διεθνές περιβάλλον αλλάζει συνεχώς και η γνώση, η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η συνεχής προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που πρέπει να ενσωματωθούν στο πολιτικό «γίγνεσθαι». Το φως που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε κάτι από το πρόσφατο παρελθόν, που μας γέμισε φόβο-απογοήτευση-οργή, μας οδηγεί στο να αναζητήσουμε ρόλο για τη νέα γενιά που μπορεί να δει με άλλο μάτι ένα υποφερτό παρόν και το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Άλλωστε, το πεπρωμένο μας το φτιάχνουμε με τη φαντασία και με τις πρωτοβουλίες μας που να είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα των μεταβλητών συνθηκών που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον, ιδιότητες που φέρνει μαζί της το μέλλον μας, η νέα γενιά.

Για να μπορούμε να ελπίζουμε πρέπει να βασιστούμε στη φρεσκάδα και την καθαρότητα των νέων. Να εμπλουτίσουμε όλες τις δομές με νέο αίμα, να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τις καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, να λειτουργήσουμε ένα Forum νέων πρωτοβουλιών και να επιβραβεύουμε το ήθος, τις ιδέες, τις πρωτοβουλίες και τις εκφράσεις τέχνης.

Το μέλλον, από τον ίδιο τον εαυτό του, ξαναγεννάει και ξαναεκκρίνει την ελπίδα. Και ξέρουμε ότι «χωρίς την ελπίδα δε θα βρούμε το ανέλπιστο» (Ηράκλειτος).

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

e-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα