ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ

Οικονομικότερη είναι εδώ και μερικές ημέρες η χρήση του κινητού τηλεφώνου για όσους Έλληνες ταξιδεύουν εντός των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Του Χάρη Ντιγριντάκη

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες (Cosmote, Vodafone, Wind) συμμορφώθηκαν με την τελευταία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την 1η Ιουλίου επωφελούνται από χαμηλότερες χρεώσεις περιαγωγής έως και 27% όσον αφορά τις υπηρεσίες φωνής.

Συγκεκριμένα, το κόστος για μία εξερχόμενη κλήση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον στα επίπεδα των 0,3567

-  0,357 ευρώ ανά λεπτό με τη χρέωση να είναι ανά δευτερόλεπτο, ενώ υπάρχει ελάχιστη χρέωση της τάξεως των 30 δευτερόλεπτων. Μέχρι το τέλος Ιουνίου η αντίστοιχη χρέωση ήταν στα επίπεδα των 0,4305 – 0,431 ευρώ ανά λεπτό.

Αντίστοιχη μείωση υπάρχει και στη χρέωση για τις εισερχόμενες κλήσεις. Πλέον είναι στα 0,098 ευρώ ανά λεπτό σε όλες τις εταιρείες από 0,1353 ευρώ ανά λεπτό που ήταν μέχρι πριν από 2 εβδομάδες.

Μειωμένο είναι και το κόστος για την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων που έπεσε στα 0,1107 – 0,111 ευρώ ανά μήνυμα, χρέωση που είναι αρκετά κοντά σε εκείνη εντός Ελλάδας, αν και τα δίκτυα προσφέρουν πακέτα δεκάδων μηνυμάτων για εγχώρια χρήση.

Αν και οι τρεις εταιρείες προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες για χρήση δεδομένων και πρόσβαση στο Internet από το κινητό όταν ο πελάτης τους βρίσκεται σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσους δεν τις αξιοποιούν, επίσης, υπάρχει μείωση στο κόστος, το οποίο διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα κάτω από 0,9 ευρώ ανά ΜΒ. Πάντως, δεν συνίσταται η χρήση του smartphone ή του tablet σε άλλη χώρα της ΕΕ, αν ο χρήστης δεν έχει κάποιο από τα ειδικά πακέτα ή δεν χρησιμοποιεί κάποιο WiFi για να σερφάρει στο Διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες κινητής είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους συνδρομητές του όταν πλησιάζει ένα όριο χρήσης που συνήθως είναι λίγο πάνω από τα 60 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα