«Μεγάλο το κόστος από μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επιχείρηση κλιμάκωσης των πιέσεων προς την Ελλάδα χαρακτηρίζει η Citigroup τα τελευταία τελεσίγραφα των Ευρωπαίων πως πρώτα θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο και μετά θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση στην Αθήνα.

«Η τρόικα εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα,

στη σκιά της εξαιρετικά εύθραυστης κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα 10σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «EC Unveils Package to Stimulate Lending».

«Το πολυνομοσχέδιο που συνοψίζει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα ψηφιστεί. Δεν συμφέρει κανέναν να μην ψηφιστεί. Το κόστος της καταψήφισης είναι τεράστιο», διαμηνύει, ρητά και κατηγορηματικά, η Citigroup.

Εφόσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου, αγγίζει τα 8,3 δισ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει το Eurogroup, δηλαδή το Euro Working Group, θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη στις 30 Μαρτίου για να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Δεν αποκλείεται – εάν απαιτηθεί – να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, τις επόμενες μέρες μετά τη συνεδρίαση του οργάνου.

«Δεν έχει αποφασιστεί οριστικά το ακριβές μέγεθος της δόσης προς την Ελλάδα. Ούτε είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν εφάπαξ. Δεν αποκλείεται η δόση να επιμεριστεί σε υπό-δόσεις», σχολίαζε πάντως κοινοτική πηγή στο Bloomberg.

Μεγαλύτερη των 1,8 δισ. ευρώ θα είναι και η επόμενη δόση που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Γνωστοποιήθηκε μάλιστα πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθεί από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντός του Μαΐου.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει «αναπροσαρμογή» των εκταμιεύσεων στην Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος διήρκησε για «μεγάλο διάστημα».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για «επαρκή χρηματοδότηση» του προγράμματος για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει τη δόση υποθέτει ότι θα έχουν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται πως εντός του Μαΐου λήγουν ομόλογα που είναι περίπου 9 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα