Μεγάλη ανταπόκριση στη δημόσια πρόταση της Εθνικής

Αυξημένο εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον μετόχων της Eurobank για συμμετοχή στη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας. Μέχρι στιγμής μικρός αριθμός μετόχων έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία για να προσφέρουν τις μετοχές τους ωστόσο καθημερινά εκατοντάδες μέτοχοι της Eurobank

απευθύνονται σε χρηματιστηριακές και καταστήματα τραπεζών για να ενημερωθούν για τις σχετικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με αναλυτές η επιτυχία της δημόσιας πρότασης πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς ήδη μέτοχοι που κατέχουν το 44,75% (μέλη της Οικογένειας Λάτση) της Eurobank έχουν δεσμευτεί να αποδεχθούν την πρόταση. Έτσι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν αποδεχθεί κανένας άλλος μέτοχος την πρόταση της Εθνικής τότε στις 15 Φεβρουαρίου, η ΕΤΕ θα βρεθεί με το 44,75% των μετοχών της Eurobank, που τις εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο. Για ένα διάστημα θα «τρέξει» την Eurobank ως θυγατρική και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην απορρόφησή της μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Όπως σημειώνουν, η μόνη περίπτωση ανατροπής της συγχώνευσης είναι το νέο σχήμα να μην εγκριθεί από τις θεσμικές αρχές ή την Κομισιόν. Ωστόσο κάτι τέτοιο, τονίζουν, είναι απίθανο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Eurobank αν θα αποδεχθούν τη δημόσια πρότασης της Εθνικής Τράπεζας. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης ξεκίνησε ήδη από χθες και θα έχει διάρκεια 5 εβδομάδες. Η προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο η διοίκηση της ΕΤΕ έχει το δικαίωμα, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να επεκτείνει την περίοδο αποδοχής κατά 2 εβδομάδες.

Θετική ήταν η αξιολόγηση της πρότασης και από το Δ.Σ. της Eurobank. Όπως σημειώνει στην αιτιολογημένη γνώμη που δημοσιοποίησε το προσφερόμενο αντάλλαγμα εκπληρώνει τις απαιτήσεις του νόμου και είναι δίκαιο από οικονομικής άποψης. Παράλληλα, τονίζει το Δ.Σ. της Eurobank, δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να καταστούν τελικά μέτοχοι ενός διευρυμένου σχήματος με συστημική παρουσία στα περισσότερα κράτη της ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση της Εθνικής, που κατατέθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι μέτοχοι της Eurobank θα αποκτήσουν 58 μετοχές της «νέας» Εθνικής για κάθε 100 μετοχές της Eurobank που κατέχουν. Η επιτυχία της δημόσιας πρότασης θεωρείται εξασφαλισμένη καθώς

Ο νέος όμιλος της Εθνικής θα έχει συνολικό ενεργητικό 174,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση οι κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, του νέου σχήματος. Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και η πλήρωση των άλλων υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων στο νέο διευρυμένο σχήμα θα βασιστεί στην αρχή «ο καλύτερος εκ των δύο» μεταξύ των στελεχών των δύο τραπεζών.

Όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Εθνικής, η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των 570-630 εκατ. ευρώ ετησίως, από το τέλος του 2015. Οι συνέργειες θα προκύψουν από: τον συνδυασμό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών, τη μείωση των εξόδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου, και την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και της χρηματοοικονομικής ευρωστίας του ενιαίου ομίλου. Σημειώνεται στα βασικά μέτρα από τα οποία θα προκύψουν οι συνέργειες περιλαμβάνεται το κλείσιμο του 20% από τα 915 καταστήματα που θα έχει ο νέος όμιλος σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα κλείσουν περί το 25% από τα 1.080 καταστήματα του ομίλου. Σε ότι αφορά το προσωπικό η Εθνική υπογραμμίζει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τυχόν αλλαγή στους όρους απασχόλησης να έχει τη μικρότερη δυνατή κοινωνική επίπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα